Rinse the cherry plum, remove damaged fruits, and remove seeds. Peel the garlic cloves and pass through a press. Wash the hot pepper, remove the seeds and grind in a mortar or blender. Wash the greens and chop finely. Prepare a pan, strainer, jars and lids for canning. Keep the jars steamed or in the oven to sterilize for about 15 minutes, boil the lids for 5-10 minutes.
Алычу промойте, уберите поврежденные плоды, очистите от косточек. Зубчики чеснока очистите от шелухи и пропустите через пресс. Жгучий перец промойте, очистите от семян и измельчите в ступке или блендером. Зелень промойте и мелко нарубите. Приготовьте кастрюлю, сито, банки и крышки для консервирования. Подержите банки на пару или в духовке для стерилизации около 15 минут, крышки прокипятите в течение 5-10 минут.
Cook the cherry plum. Place the peeled cherry plum in a saucepan and fill it with water. Bring to a boil and cook over medium heat for about 5-7 minutes, stirring constantly. Remove plums from heat and cool.
Сварите алычу. Положите очищенную алычу в кастрюлю и залейте ее водой. Доведите до кипения и варите на среднем огне около 5-7 минут, постоянно помешивая. Снимите сливы с огня и остудите.
Combine ingredients for sauce. Remove the cooked cherry plum from the pan with a slotted spoon and puree it in a cup with a blender to make a puree. Add chopped cilantro and dill to it and place the puree over medium heat. Stir and add garlic, red pepper, black pepper, salt and sugar. Add chopped mint and mix everything.
Соедините ингредиенты для соуса. Сваренную алычу достаньте шумовкой из кастрюли и пробейте блендером в чашке, чтобы получилось пюре. Добавьте к нему нарубленную зелень кинзы и укропа и поставьте пюре на средний огонь. Перемешайте и добавьте чеснок, красный перец, черный перец, соль и сахар. Добавьте измельченную мяту и все перемешайте.
Finish cooking and preserve the tkemali sauce. Cook the sauce over low heat, stirring continuously, for 20 minutes. Be careful not to burn the sauce. Then remove the sauce from the heat and pour into sterilized jars. Close the lids and let the sauce jars cool.
Завершите приготовление и законсервируйте соус ткемали. Варите соус на медленном огне, непрерывно помешивая, в течение 20 минут. Следите за тем, чтобы соус не пригорел. Затем снимите соус с огня и разлейте в простерилизованные банки. Закройте крышками и дайте банкам с соусом остыть.
Serve tkemali sauce in an elegant gravy boat with fried chicken wings.
Подавайте соус ткемали в изящном соуснике к жареным куриным крылышкам.