Peel the potatoes and cut into cubes. Prepare chicken broth. Peel the onion and cut into small pieces. Peel the carrots and grate them on a medium grater.
Картофель очистите и нарежьте кубиками. Приготовьте куриный бульон. Лук очистите от шелухи и нарежьте небольшими кусочками. Морковь почистите и натрите на средней терке.
Pour the chicken broth into the pan and add the chopped potatoes. Add salt to taste and cook until tender for 30 minutes. Remove half the potatoes from the broth and mash them into a puree. Let the remaining potato cubes remain in the soup.
Налейте куриный бульон в кастрюлю и выложите нарезанный картофель. Посолите по вкусу и варите до готовности 30 минут. Из бульона достаньте половину картофеля, разомните его толкушкой в пюре. Остальные кубики картофеля пускай остаются в супе.
Add pea and wheat flour to the puree, break the egg, add salt and stir until smooth. Roll the potato-pea mixture into a “sausage” - a preparation for dumplings. Cut it into pea dumplings about 1cm thick.
К пюре добавьте гороховую и пшеничную муку, разбейте яйцо, добавьте соль и перемешайте до однородности. Скатайте из картофельно-гороховой смеси "колбаску" — заготовку для клецек. Нарежьте из нее гороховые клецки толщиной около 1 см.
Pour vegetable oil into a frying pan, add grated carrots and finely chopped onions. Fry for 10 minutes, stirring occasionally. Add roasted vegetables to the soup.
В сковороду налейте растительное масло, выложите натертую морковь и мелко нарезанный репчатый лук. Обжаривайте 10 минут, периодически помешивая. Выложите в суп овощную зажарку.
Prepare dumpling soup. Dip the resulting dumplings into the soup. Cook until done, about 5-7 minutes.
Приготовьте суп с клецками. Опустите получившиеся клецки в суп. Варите до готовности около 5-7 минут.
Serve the dumpling soup immediately after cooking. Add a little sour cream to each serving plate.
Подавайте суп с клецками сразу после приготовления. В каждую порционную тарелку добавьте немного сметаны.