Wash the chicken for the broth first, trim off excess pieces of fat, and remove feathers if necessary. If you use a whole leg for cooking, divide it into 2-3 parts. Wash the carrots, peel and grate on a coarse grater. Peel the onion, rinse and cut into small cubes. Prepare filtered or bottled water for the broth. To knead the dough for children's dumplings, first sift the flour and wash the chicken eggs thoroughly.
Курицу для бульона предварительно вымойте, обрежьте лишние кусочки жира, при необходимости удалите перья. Если для варки используется целый окорочок, разделите его на 2-3 части. Морковь вымойте, очистите и натрите на крупной терке. Лук очистите от шелухи, ополосните и нарежьте мелкими кубиками. Приготовьте для бульона фильтрованную или бутилированную воду. Чтобы замесить тесто для детских клецек, муку предварительно просейте, а куриные яйца тщательно вымойте.
Cook chicken broth. Place the chicken in a deep saucepan and add 2 liters of water. Place the pan with the chicken on the stove and bring to a boil over high heat. Skim off the foam, add salt, add bay leaf and reduce heat to low. Cook the chicken for 40 minutes and then remove the chicken parts from the broth. 2 tbsp. l. Pour the broth into a separate container and leave for preparing the dumplings.
Сварите куриный бульон. Курицу положите в глубокую кастрюлю и залейте 2 л воды. Поставьте кастрюлю с курицей на плиту и на большом огне доведите до кипения. Снимите пенку, посолите, добавьте лавровый лист и убавьте огонь до минимального. Варите курицу в течение 40 минут, а затем вытащите куриные части из бульона. 2 ст. л. бульона перелейте в отдельную емкость и оставьте для приготовления клецек.
Prepare the vegetables. Heat vegetable oil in a small frying pan and fry the onions and carrots, stirring, over medium heat for 5-7 minutes. Peel the potatoes, wash and cut into small cubes.
Подготовьте овощи. В небольшой сковороде нагрейте растительное масло и обжарьте лук и морковь, помешивая, на среднем огне в течение 5-7 минут. Картофель очистите, вымойте и нарежьте небольшими кубиками.
Prepare the dough. In a deep bowl, mix 40 ml of broth and eggs. Beat the mixture with a fork and gradually add flour to it. The dough should be thick, viscous, but not tough.
Приготовьте тесто. В глубокой миске смешайте 40 мл бульона и яйца. Смесь взбейте вилкой и постепенно добавьте к ней муку. Тесто должно получится густым, тягучим, но не крутым.
Make some soup. Strain the broth and place over medium heat. When it boils, put the potatoes, sautéed onions and carrots into the pan and reduce the heat to low. Stir and cook vegetables for 7-8 minutes. Then, using two small spoons, scoop out a small amount of dough and drop it into the boiling broth. As soon as the dumplings float to the surface, they are ready.
Сварите суп. Бульон процедите и поставьте на средний огонь. Когда он закипит, положите в кастрюлю картофель, пассерованные лук с морковью и убавьте огонь до минимума. Перемешайте и варите овощи 7-8 минут. Затем с помощью двух небольших ложечек набирайте небольшое количество теста и опускайте в кипящий бульон. Как только клецки всплывут, значит, они готовы.
Pour the infused soup with baby dumplings into small deep tureens and serve for lunch with golden brown rye bread croutons.
Настоявшийся суп с детскими клецками разлейте по небольшим глубоким супницам и подавайте на обед с румяными гренками из ржаного хлеба.