Prepare a deep pan and a slotted spoon to make it easier to remove the finished dumplings. Pre-sieve the flour for potato dough, and filter the water for boiling potatoes and dumplings in advance. Peel, chop and fry the onions in a little butter to serve.
Приготовьте глубокую кастрюлю и шумовку, чтобы было удобнее доставать готовые клецки. Муку для картофельного теста предварительно просейте, а воду для варки картошки и клецек заранее отфильтруйте. Очистите, нашинкуйте и обжарьте на небольшом количестве сливочного масла репчатый лук для подачи.
Prepare the dumpling dough. Peel the potatoes, wash them, put them in a saucepan and add 1 liter of water. Place the pan on the fire and cook the potatoes until tender. Then drain the water and mash the potatoes into a thick puree. Add an egg, half a teaspoon of salt, flour, starch to the potatoes and knead into a thick dough.
Приготовьте тесто для клецек. Картофель очистите, вымойте, положите в кастрюлю и залейте 1 литром воды. Кастрюлю поставьте на огонь и варите картофель до готовности. Затем слейте воду и растолките картошку в плотное пюре. Добавьте к картофелю яйцо, половину чайной ложки соли, муку, крахмал и замесите плотное тесто.
Form into dumplings. Sprinkle the work surface with flour. Form round cakes about 3 centimeters.
Сформируйте клецки. Рабочую поверхность присыпьте мукой.Сформируйте круглые лепешки около 3 сантиметров.
Cook the dumplings. Pour 1.5 liters of water into a saucepan and let it boil over high heat. Add a teaspoon of salt and a bay leaf to the water and carefully place the dumplings one at a time. Stir the dumplings immediately to prevent them from sticking to the bottom of the pan, and cook until they float. Remove the finished dumplings with a slotted spoon, transfer to a plate and season with butter.
Сварите клецки. В кастрюлю налейте 1,5 литра воды и дайте ей закипеть на большом огне. Добавьте в воду чайную ложку соли, лавровый лист и аккуратно по одной выложите клецки. Сразу перемешайте клецки, чтобы они не прилипли ко дну кастрюли, и варите их до всплытия. Вытащите готовые клецки шумовкой, переложите в тарелку и заправьте сливочным маслом.
Sour cream and onions go perfectly with potato dumplings. Serve the finished dumplings to the table on portioned plates, placing fried onions on top. And in a small bowl, serve sour cream with the dumplings.
К клецкам из картофеля прекрасно подойдут сметана и лук. Готовые клецки подавайте к столу на порционных тарелках, выложив сверху обжаренный репчатый лук. А в небольшой пиале подайте к клецкам сметану.