Sort the dry berries and remove any debris. There is no need to wash them. Prepare 3 0.5 liter jars.
Сухие ягоды переберите и очистите от мусора. Мыть их не нужно. Приготовьте 3 банки емкостью 0,5 литра.
Prepare the base for raspberry jam. Distribute the berries among the prepared jars. Divide the sugar into 3 parts and pour over the berries. Place in the refrigerator for 8-9 hours.
Приготовьте основу для малинового варенья. Ягоды распределите по подготовленным банкам. Сахар разделите на 3 части, высыпьте поверх ягод. Поставьте в холодильник на 8-9 часов.
Make jam. Distribute the contents of one jar evenly among the other two. Place them in a saucepan, fill with water so that the liquid is up to the shoulders. Bring to a boil over high heat and cook for 5 minutes.
Сварите варенье. Содержимое из одной банки равномерно распределите по двум другим. Поставьте их в кастрюлю, залейте водой так, чтобы жидкость была по "плечики". На сильном огне доведите до кипения и варите 5 минут.
Store the jam. Remove the hot jam from the pan with water and quickly close the lids.
Отправьте варенье на хранение. Горячее варенье достаньте из кастрюли с водой, быстро закройте крышками.
It is advisable to store raspberry jam in a cold, dry place, for example, in a cellar. If you don't have one, you can use a refrigerator.
Малиновое варенье желательно хранить в холодном сухом помещении, например, в погребе. При его отсутствии можно использовать холодильник.