Wash the eggplants, cut off the stems and cut the vegetables in half. Salt each half and leave in a bowl for 1 hour to remove the bitterness. Then rinse off the salt and cut into pieces 2-3 cm long and 1 cm wide. Wash the tomatoes and remove their skins. Wash and dry the green cilantro. Wash bell peppers and green hot peppers, cut them and remove the inside with seeds. Peel the onions and garlic. Cut the garlic into thin slices. Finely chop the hot pepper. Prepare a deep saucepan or cauldron with thick walls, as well as a deep clay or ceramic dish. Tip: To make it easier to peel the tomatoes, scald them with boiling water.
Помойте баклажаны, отрежьте плодоножки и разрежьте овощи пополам. Каждую половину посолите и оставьте в миске на 1 час, чтобы ушла горечь. Затем промойте от соли и нарежьте кусочками 2-3 см длиной и 1 см шириной. Помидоры помойте и снимите с них кожицу. Зелень кинзы промойте и обсушите. Болгарский перец и зеленый острый перец промойте, разрежьте и удалите внутреннюю часть с семенами. Лук и чеснок очистите от шелухи. Чеснок порежьте тонкими пластинками. Острый перец мелко нарежьте. Подготовьте глубокий сотейник или казан с толстыми стенками, а также глубокое глиняное или керамическое блюдо. Совет: чтобы кожица с помидоров легче снималась, ошпарьте их кипятком.
Fry the vegetables. Cut the onion into half rings. Cut the bell pepper into strips. Heat sunflower oil in a saucepan and lightly fry the eggplants, then place them on a separate plate. Fry the onion in the same oil until golden brown. Transfer it to a clean plate and then fry the bell pepper strips for 5 minutes.
Обжарьте овощи. Лук нарежьте полукольцами. Болгарский перец нарежьте полосками. Разогрейте в сотейнике подсолнечное масло и слегка обжарьте баклажаны, затем выложите их на отдельную тарелку. На том же масле обжарьте лук до золотистого цвета. Переложите его на чистую тарелку и затем обжарьте полоски болгарского перца в течение 5 минут.
Season the vegetables with herbs and spices. Mash the tomatoes with a masher to make a puree. Finely chop the green cilantro. Combine fried onions and bell peppers, tomato pulp, hot peppers, garlic and herbs in a deep frying pan. Add salt and stir. Simmer for about 4-5 minutes over low heat. Then add coriander, suneli hops, stir and remove from heat.
Приправьте овощи зеленью и специями. Разомните помидоры толкушкой для пюре. Зелень кинзы мелко порубите. Соедините в глубокой сковороде обжаренные лук и болгарский перец, мякоть помидоров, острый перец, чеснок и зелень. Посолите и перемешайте. Потушите около 4-5 минут на слабом огне. Затем добавьте кориандр, хмели-сунели, размешайте и снимите с огня.
Collect ajapsandals. Place vegetables and spices in a deep clay or ceramic bowl. Place fried eggplants on top. Cover them again with a layer of vegetables. Then place the eggplants again and cover them with vegetables. Leave the ajapsandali to brew for 30 minutes.
Соберите аджапсандали. В глубокую глиняную или керамическую миску выложите слоем овощи со специями. Поверх разложите обжаренные баклажаны. Накройте их снова слоем овощей. Затем опять выложите баклажаны и закройте их овощами. Оставьте аджапсандали настояться 30 минут.
Grind the walnuts in a mortar or knife. Wash the basil and separate into leaves. Sprinkle the ajapsandali with nuts and garnish with basil leaves.
Грецкие орехи измельчите в ступке или ножом. Базилик промойте и разделите на листики. Посыпьте аджапсандали орехами и украсьте листиками базилика.