Rinse the lingonberries in advance under running water, remove twigs, leaves and other debris and drain in a colander. Leave the berries for 15 minutes to drain off excess water. Wash the jars for storing lingonberry jam, rinse well and dry on a clean towel. Brew herbal tea.
Ягоды брусники заранее промойте под проточной водой, переберите от веточек, листиков и прочего мусора и откиньте на дуршлаг. Оставьте ягоды на 15 минут, чтобы стекла лишняя вода. Банки для хранения брусничного конфитюра вымойте, хорошо сполосните и высушите на чистом полотенце. Заварите травяной чай.
Prepare the lingonberries. Place clean, washed lingonberries in a saucepan and add sugar. Add lemon juice and stir. Blend the lingonberries and sugar with a hand blender until pureed.
Подготовьте бруснику. Чистую промытую бруснику переложите в кастрюлю и засыпьте сахаром. Добавьте лимонный сок и перемешайте. Бруснику с сахаром перебейте прогружным блендером до состояния пюре.
Cook lingonberry confiture. Place the pan with lingonberries over low heat and, stirring so that the berries do not burn, slowly bring to a boil. Boil the lingonberries for 10 minutes and remove the pan from the heat.
Сварите конфитюр из брусники. Поставьте кастрюлю с брусникой на минимальный огонь и, помешивая, чтобы ягоды не пригорели, медленно доведите до кипения. Прокипятите бруснику 10 минут и снимите кастрюлю с огня.
Pack the confiture into jars. Let the lingonberry confiture cool slightly and transfer to clean glass jars. Close the jars with dry, clean lids and store in the refrigerator.
Расфасуйте конфитюр в банки. Дайте брусничному конфитюру немного остыть и переложите в чистые стеклянные банки. Банки закройте сухими чистыми крышками и поставьте на хранение в холодильник.
Place the lingonberry confiture in a small bowl for jam. Serve it with pancakes sprinkled with powdered sugar and hot herbal tea.
Брусничный конфитюр переложите в небольшую вазочку для варенья. Подавайте его к блинчикам, посыпанным сахарной пудрой, и горячему травяному чаю.