Prepare the products for the chicken chicken using kefir. Melt the butter. Peel the potatoes and onions. Cut the potatoes into cubes, the onion into small cubes. Wash the chicken, dry it and cut into small pieces. Cut the cold butter into sticks. Beat the egg for brushing. Tip: To make the kurnik dough more tender, choose higher-fat kefir.
Подготовьте продукты для курника на кефире. Растопите сливочное масло. Картофель и лук почистите. Картофель нарежьте кубиком, лук — мелким кубиком. Курицу промойте, обсушите и нарежьте маленькими кусочками. Холодное сливочное масло нарежьте на брусочки. Взбейте яйцо для смазки. Совет: Чтобы тесто для курника получилось нежнее, выбирайте более жирный кефир.
Prepare the dough. In a bowl, mix kefir, salt, soda and melted butter. Sift the flour. Add it to the kefir mixture in small portions. Knead the dough. Add flour until the dough becomes soft and no longer sticks to your hands. Wrap the dough in film and leave at room temperature for 3 hours.
Приготовьте тесто. В миске смешайте кефир, соль, соду и растопленное сливочное масло. Просейте муку. Добавьте ее к кефирной смеси небольшими порциями. Замесите тесто. Сыпьте муку до тех пор, пока тесто не станет мягким и не перестанет липнуть к рукам. Заверните тесто в пленку и оставьте при комнатной температуре на 3 часа.
Prepare chicken chicken with kefir. Divide the finished dough into two parts - one should be slightly smaller than the other. Roll out most of it and place in a greased baking dish. Form the sides. Place a layer of chicken in the middle, salt and pepper. Then spread the onions, and the last layer is the potatoes. Salt and pepper again. Place sticks of butter on top. Roll out the second part of the dough, cover the kurnik, pinch the edges. Make several cuts to allow steam to escape.
Приготовьте курник на кефире. Готовое тесто разделите на две части — одна должна быть немного меньше другой. Большую часть раскатайте и выложите в форму для запекания, смазанную маслом. Сформируйте бортики. В середину выложите слой курицы, посолите, поперчите. Затем распределите лук, а последним слоем — картофель. Снова посолите, поперчите. Сверху выложите брусочки сливочного масла. Раскатайте вторую часть теста, прикройте курник, защипните края. Сделайте несколько надрезов для выхода пара.
Bake the chicken. Brush the surface of the chicken pot with beaten egg. Bake in the oven at 200 degrees for 35-45 minutes.
Запеките курник. Смажьте поверхность курника взбитым яйцом. Запекайте в духовом шкафу при 200 градусах 35-45 минут.
Grease the finished kefir chicken with a small amount of butter and serve hot.
Готовый курник на кефире смажьте небольшим количеством сливочного масла и подавайте в горячем виде к столу.