Most often, squid is sold frozen, so defrost it at room temperature before marinating. If squid carcasses are not cleaned, clean them of skin and entrails, remove the chitinous plate and fins. Peel the garlic and onion. Cut the onion into half rings, and finely chop the garlic with a knife or squeeze through a press. Cut the chili pepper into rings. Wash the parsley, shake off the water and finely chop.
Чаще всего кальмаров продают в замороженном виде, поэтому перед маринованием заранее разморозьте их при комнатной температуре. Если тушки кальмаров не очищены, очистите их от шкурки и внутренностей, удалите хитиновую пластину и плавники. Чеснок и лук очистите от шелухи. Лук нарежьте полукольцами, а чеснок мелко порубите ножом или выдавите через пресс. Перец чили нарежьте колечками. Петрушку вымойте, отряхните от воды и мелко нашинкуйте.
Make marinade for squid. Wash the lemon and dry with a towel. Remove the zest from it with a fine grater. Cut the peeled lemon in half and squeeze the juice from each half. Strain the juice through a fine sieve or cheesecloth and pour into a marinade container. Add garlic, chili pepper, parsley and lemon zest to the lemon juice. Add olive oil, vinegar and chili sauce. Mix the marinade.
Сделайте маринад для кальмаров. Лимон вымойте и обсушите полотенцем. Снимите с него цедру мелкой теркой. Очищенный лимон разрежьте напополам и из каждой половинки выдавите сок. Сок процедите через мелкое сито или через марлю и перелейте в емкость для маринада. К лимонному соку добавьте чеснок, перец чили, петрушку и цедру лимона. Влейте оливковое масло, уксус и соус чили. Маринад перемешайте.
Prepare the squid. Cut the cleaned squid carcasses into half rings. Heat the vegetable oil in a frying pan and fry the squid over medium heat, stirring constantly, for a maximum of 2-3 minutes.
Подготовьте кальмаров. Очищенные тушки кальмаров порежьте полукольцами. В сковороде разогрейте растительное масло и обжарьте кальмаров на среднем огне, постоянно помешивая, максимум 2-3 минуты.
Marinate the squid. Place the fried squid in a container with marinade, add onion half rings and stir. Place in the refrigerator for 3 hours.
Замаринуйте кальмаров. Обжаренных кальмаров переложите в емкость с маринадом, всыпьте полукольца репчатого лука и перемешайте. Уберите в холодильник на 3 часа.
Ready-made marinated squid can be served as an independent snack in combination with sliced hard cheese. Place the squid and onions on a plate along with some of the marinade and sprinkle with toasted sesame seeds.
Готовых маринованных кальмаров можно подать к столу в качестве самостоятельной закуски в сочетании с нарезкой из твердого сыра. Выложите кальмаров с луком на тарелку вместе с частью маринада и посыпьте обжаренными семенами кунжута.