Rinse the hot pepper pods under running water and dry by placing them on a towel. Wash horseradish, currant and cherry leaves and shake off excess water. Peel the garlic and rinse. Prepare and process canning jars. Boil the lids in water over medium heat for 10 minutes. Tip: one of the easiest methods for sterilization is to process the jars in the oven. Wash the jars with baking soda and rinse well. Place the wet jars upside down in a cold oven, turn it on to 150 degrees and hold there for 15-20 minutes.
Стручки острого перца промойте под проточной водой и высушите, разложив на полотенце. Листья хрена, смородины и вишни промойте и стряхните лишнюю воду. Чеснок очистите от шкурки и сполосните. Подготовьте и обработайте банки для консервирования. Крышки прокипятите в воде на среднем огне 10 минут. Совет: один из самых простых методов для стерилизации - это обработка банок в духовке. Вымойте банки с помощью пищевой соды и хорошо сполосните. Мокрые банки поставьте вверх дном в холодную духовку, включите ее на 150 градусов и подержите там 15-20 минут.
Divide the ingredients into jars. Place clean capsicum peppers in jars, alternating them with garlic, horseradish, currant and cherry leaves, black peppercorns, bay leaves and cloves. In a small saucepan, bring water to a boil and pour boiling water over the contents of the jars. Cover the jars with lids for 5 minutes.
Разложите ингредиенты по банкам. Чистый стручковый перец разложите по банкам, чередуя его с чесноком, листьями хрена, смородины и вишни, черным перцем горошком, лавровым листом и гвоздикой. В небольшой кастрюле доведите воду до кипения и залейте кипятком содержимое банок. Накройте банки крышками на 5 минут.
Make a marinade for hot peppers. Drain the water from the jars into a saucepan, add salt and sugar. Bring the marinade to a boil and stir until the salt and sugar are completely dissolved. Fill the jars with pepper and spices to the very top with the finished boiling marinade, leave again for 5 minutes, and then pour back into the pan. Place the pan on the fire, bring to a boil, add vinegar, stir and remove the pan from the heat.
Сделайте маринад для острого перца. В кастрюлю слейте воду из банок, добавьте в нее соль и сахар. Доведите маринад до кипения и перемешайте, чтобы соль и сахар полностью растворились. Готовым кипящим маринадом залейте банки с перцем и пряностями до самого верха, снова оставьте на 5 минут, а затем слейте обратно в кастрюлю. Поставьте кастрюлю на огонь, доведите до кипения, добавьте уксус, перемешайте и снимите кастрюлю с огня.
Preserve the peppers. Pour the hot marinade over the peppers in the jars. Screw the jars tightly with clean, dry lids, turn them upside down, checking for leaks, and leave to cool, covered with a towel or blanket. Store pickled hot peppers in a cool cellar, basement or refrigerator.
Законсервируйте перец. Горячим маринадом залейте перец в банках. Банки плотно закрутите чистыми сухими крышками, переверните вверх дном, проверяя на герметичность, и оставьте остывать, накрыв полотенцем или одеялом. Храните заготовку из маринованного острого перца в прохладном погребе, подвале или холодильнике.
It is better to serve an appetizer of pickled hot peppers in combination with other pickled vegetables. Place the pickled peppers on a suitable sized dish along with the pickled tomatoes and garnish with flakes of young garlic.
Подать закуску из маринованного острого перца лучше в сочетании с другими маринованными овощами. Выложите маринованный перец на блюдо подходящего размера вместе с маринованными помидорами и украсьте перьями молодого чеснока.