To make the cooking process easier, there are a few steps you need to follow. Rinse the meat in cold water, dry with paper towels and cut into small equal pieces. Wash all vegetables well, peel and cut if necessary. Onions - in half rings, potatoes - in half, carrots - in large strips, tomatoes - in large slices, cabbage - in large pieces.
Чтобы облегчить процесс готовки, необходимо выполнить несколько шагов. Промойте мясо в холодной воде, просушите бумажными полотенцами и нарежьте на небольшие равные кусочки. Все овощи хорошо вымойте, по необходимости, очистите и порежьте. Лук – полукольцами, картофель – пополам, морковь – крупными полосами, помидоры – крупными дольками, капусту – крупными кусками.
Season the chopped lamb meat with salt and cumin and place in a cauldron of a suitable size. Place onion half rings in an even layer on the meat, followed by tomato slices. Salt again to taste.
Нарезанное баранье мясо приправьте солью и зирой и выложите в казан подходящего размера. Полукольца репчатого лука уложите ровным слоем на мясо, далее последуют дольки помидоров. Снова посолите по вкусу.
The next “level” will be carrot strips, which need to be evenly distributed over the surface of the tomato. Next are potatoes and again salt and cumin. The final layer will be coarsely chopped cabbage leaves.
Следующим «уровнем» станут полосы из моркови, которые нужно равномерно распределить по поверхности помидор. Далее картофель и снова соль и зира. Завершающим слоем станут крупно порезанные листья капусты.
Place the cauldron with all the ingredients on the stove, close the lid tightly so that the steam does not escape, and cook over low heat for about 60 minutes. If necessary, reduce heat. After the time has passed, leave the dish to “rest” for about 10-15 minutes.
Казан со всеми ингредиентами отправьте на плиту, плотно закройте крышкой, чтобы пар не вышел за его пределы, и готовьте на небольшом огне около 60 минут. При необходимости, уменьшите огонь. По истечении времени, оставьте блюдо «отдохнуть» примерно на 10-15 минут.
To beautifully serve classic Uzbek basma, you should place all the ingredients on the dish in the opposite order. First you need to carefully cover the plates with cabbage leaves, then potatoes, carrots, and so on according to the list. Thus, the lamb will become the top of the dish, and it will take on not only a beautiful restaurant look, but also a logically correct arrangement of ingredients.
Для красивой подачи классической узбекской басмы, стоит выложить на посуду все ингредиенты в противоположном порядке. Сначала нужно аккуратно устелить тарелки листьями капусты, потом картофелем, морковью и так по списку. Таким образом, баранина станет верхушкой блюда, и оно примет не только красивый ресторанный вид, но и логически правильное расположение ингредиентов.