Rinse the lamb shoulder under cold running water and dry thoroughly with paper towels. Wash and peel the potatoes and garlic. Cut the peeled potatoes into equal slices. Prepare the necessary utensils: wire rack and baking sheet. Line a baking sheet with foil. Preheat the oven to 180℃.
Промойте баранью лопатку в холодной поточной воде и хорошо просушите бумажными полотенцами. Вымойте и очистите картофель и чеснок. Нарежьте очищенный картофель равными дольками. Приготовьте необходимую посуду: решетку и противень. Застелите противень фольгой. Разогрейте духовку до 180℃.
Pour most of the olive oil onto the baking sheet and spread it evenly. Add the garlic cloves and potatoes to the oil, season with salt and pepper and stir. Place the baking sheet on the lower rack of the oven.
На противень вылейте большую часть оливкового масла и равномерно его распределите. Выложите в масло зубчики чеснока и картофель, приправьте солью и перцем и перемешайте. Расположите противень на нижнем уровне духовки.
Place the lamb on the grill, coated well with olive oil and seasoned with salt and pepper to taste. Place a rack on the top level of the oven. Bake the meat and potatoes for about 120 minutes, making sure the meat reaches the desired level of doneness. The potatoes should be stirred 1-2 times during the entire cooking time.
На решетку выложите баранину, хорошо промазанную оливковым маслом и приправленную солью и перцем по вкусу. Решетку установите на верхнем уровне в духовке. Запекайте мясо и картофель около 120 минут, проследите, чтобы мясо дошло до нужной степени готовности. Картофель за все время приготовления стоит перемешать 1-2 раза.
Serve the lamb with freshly squeezed lemon juice in a separate bowl to drizzle over the meat and potatoes. It will add a slight sourness to the dish.
Подайте к баранине свежевыжатый лимонный сок в отдельной посуде, которым можно будет полить мясо и картофель. Он добавит блюду легкую кислинку.