Cut the lamb into pieces. Peel the vegetables, cut the onion into half rings, carrots into cubes. Scald the tomatoes with boiling water, remove the skin and grind in a blender until pureed.
Баранину нарежьте кусочками. Овощи очистьте, лук нарежьте полукольцами, морковь брусочками. Томаты ошпарьте кипятком, снимите кожицу и измельчите в блендере до состояния пюре.
Pour oil into a cauldron and heat it up. Place the meat and let it brown on all sides. Add the onion, stir and cook until a pleasant onion smell appears.
Налейте в казан масло, разогрейте. Выложите мясо и дайте обжариться со всех сторон. Добавьте лук, перемешайте и готовьте до появления приятного лукового запаха.
Place the carrots in the cauldron, mix everything and simmer without covering with a lid. Pour dry rice into the cauldron, stir, let it fry a little and soak in the oil. Salt, add paprika and pepper.
Положите в казан морковь, все перемешайте и тушите, не накрывая крышкой. Засыпьте в казан сухой рис, перемешайте, дайте ему немного обжариться и пропитаться маслом. Посолите, добавьте паприку и перец.
After this, pour hot water, tomato puree into the cauldron and mix everything. Reduce heat to low and cook, covered, stirring occasionally, until rice is cooked through, about 40 minutes.
После этого залейте в казан горячую воду, томатное пюре и все перемешайте. Сделайте небольшой огонь и готовьте под крышкой, периодически помешивая, до готовности риса, примерно 40 минут.
The cooked shavlya is not kept in a cauldron like pilaf, but is served immediately, sprinkled with herbs. For those who like it a little spicier, serve shavlya, garnished with red onion rings and hot pepper pods.
Приготовленную шавлю не держат в казане, как плов, а сразу подают, посыпав зеленью. Для любителей поострее, подайте шавлю, украсив кольцами красного лука и стручками жгучего перца.