Rinse the fish, cut off the head, remove the entrails and rinse again. Peel the onions and carrots and rinse. Wash and finely chop the green onions. Prepare 0.5 liter jars and plastic lids.
Промойте рыбу, отрежьте голову, удалите внутренности и еще раз промойте. Очистите лук и морковь от кожуры, промойте. Вымойте и мелко порежьте зеленый лук. Подготовьте банки объемом 0,5 л и полиэтиленовые крышки.
Fry the smelt. Heat oil in a frying pan over medium heat. Pour flour into a saucer, roll fish carcasses in it, lightly salt, fry on both sides until golden brown.
Обжарьте корюшку. Разогрейте масло на сковороде на среднем огне. Насыпьте муку в блюдце, обваляйте в ней тушки рыбы, слегка посолите, обжарьте с обеих сторон до образования золотистой корочки.
Make the marinade. Coarsely grate the carrots and cut the onion into half rings. Place vegetables in a saucepan. Pour sugar, pepper, salt into the pan, add cloves and bay leaf. Pour water. Place on the fire, let it boil and cook for 5 minutes over moderate heat. Pour in the vinegar, bring to a boil again and turn off the heat.
Сделайте маринад. Крупно натрите морковь, лук нарежьте на полукольца. Сложите овощи в кастрюлю. Насыпьте в кастрюлю сахар, перец, посолите, добавьте гвоздику, лавровый лист. Налейте воду. Поставьте на огонь, дайте закипеть и проварите 5 минут на умеренном огне. Влейте уксус, снова доведите до кипения и выключите огонь.
Prepare smelt for storage. Place the fish in 0.5 liter jars. Pour in the marinade, close the jars with lids, and let sit in the refrigerator for 24 hours.
Подготовьте корюшку к хранению. Уложите рыбу в банки объемом 0,5 л. Залейте маринадом, закройте банки крышками, дайте настояться 24 часа в холодильнике.
Place the finished smelt on a dish, sprinkle with finely chopped green onions.
Готовую корюшку выложите на блюдо, посыпьте мелко нарезанным зеленым луком.