Rinse the chicken and separate it into portions if you are using a whole carcass. Peel the garlic and finely chop it or pass it through a press. Peel the onion and chop finely. Wash the dill and parsley and chop finely. Boil rice as a side dish in salted water.
Курицу промойте и разберите на порционные кусочки, если используете целую тушку. Чеснок очистите и мелко нашинкуйте или пропустите через пресс. Лук очистите и мелко нарежьте. Зелень укропа и петрушки промойте и мелко порежьте. Отварите в подсоленной воде рис на гарнир.
Fry the chicken meat. Heat a frying pan over high heat. Pour in vegetable oil and add meat. Fry the chicken pieces on both sides until golden brown. Add the chopped onion, stir and fry the onion and chicken for 2-3 minutes. Add chopped garlic, stir and remove chicken from heat.
Обжарьте куриное мясо. Сковороду разогрейте на сильном огне. Налейте растительное масло и положите мясо. Пожарьте куски курицы с двух сторон до румяной корочки. Добавьте нарезанный лук, перемешайте и жарьте лук с курицей 2-3 минуты. Добавьте измельчённый чеснок, размешайте и снимите курицу с огня.
Prepare the sauce. Boil chicken broth in a saucepan or saucepan. Add sour cream to it and stir. Gradually add flour, stirring constantly. Make sure there are no lumps of flour left in the sauce.
Приготовьте соус. Вскипятите в кастрюле или сотейнике куриный бульон. Добавьте в него сметану и размешайте. Постепенно всыпьте муку, постоянно ее размешивая. Следите, чтобы в соусе не осталось комочков муки.
Prepare gedlibje. Place the frying pan with the chicken on the fire, pour the sour cream sauce over the meat and bring it to a boil. Season with salt and pepper, add dried basil and ground paprika. Stir everything, cover with a lid and simmer the chicken in the sauce until done, about 20 minutes.
Приготовьте гедлибже. Поставьте сковороду с курицей на огонь, залейте мясо сметанным соусом и доведите его до кипения. Посолите, поперчите, добавьте сушеный базилик и молотую паприку. Все размешайте, накройте крышкой и тушите курицу в соусе до готовности примерно 20 минут.
Sprinkle the finished gedlibje with chopped herbs and serve with a side dish of boiled rice.
Готовое гедлибже посыпьте измельчённой зеленью и подавайте с гарниром из отварного риса.