Sort the mushrooms, cut off the dark and damaged parts. Cut off the stems close to the flesh. Carefully wash the oyster mushrooms and place in a colander to drain excess liquid. Cut large caps into pieces. Prepare sterile gauze, a wide dish, oppression, sterilized jars and nylon lids. Advice: do not use the stems of oyster mushrooms for pickling, as they are too hard. You can cook a delicious mushroom broth from them.
Грибы переберите, срежьте темные и поврежденные части. Отрежьте ножки вплотную с мякотью. Аккуратно вымойте вешенки и откиньте на дуршлаг, чтобы стекла лишняя жидкость. Большие шляпки нарежьте на кусочки. Приготовьте стерильную марлю, широкое блюдо, гнет, стерилизованные банки и капроновые крышки. Совет: ножки вешенок для засолки не берут, так как они слишком жесткие. Из них можно сварить вкусный грибной бульон.
Prepare oyster mushrooms for pickling. Pour a little salt into a clean deep container and smooth it out. Place the mushrooms on top, membrane side down. Make a layer 2-3 caps thick. Sprinkle with salt and spices. Repeat the procedure until you run out of mushrooms. There should be a layer of salt and spices on top.
Подготовьте вешенки к засолке. В чистую глубокую емкость насыпьте немного соли, разровняйте. Сверху уложите грибы мембранной частью вниз. Сделайте слой толщиной в 2-3 шляпки. Посыпьте солью и специями. Повторяйте процедуру до тех пор, пока не закончатся грибы. Сверху должен быть слой соли и специй.
Send the mushrooms to marinate. Cover the workpiece with sterile gauze folded in 2-3 layers. Place a wide dish on top and apply pressure. Leave indoors for 5 days.
Отправьте грибы мариноваться. Заготовку накройте стерильной марлей, сложенной в 2-3 слоя. Сверху поставьте широкое блюдо, установите гнет. Оставьте в помещении на 5 дней.
Send the oyster mushrooms for storage. After 5 days, transfer the salted mushrooms into sterile jars, close with nylon lids and store in a cool, dark place.
Отправьте вешенки на хранение. Через 5 дней соленые грибы переложите в стерильные банки, закройте капроновыми крышками и уберите на хранение в темное прохладное место.
Serve salted oyster mushrooms as a side dish of fried potatoes. Salted oyster mushrooms can be served after a week, but experienced housewives advise keeping the preparation for 20-30 days - then the mushrooms will become even more aromatic and tastier.
Подавайте соленые вешенки как дополнение к гарниру из жареного картофеля. Соленые вешенки можно подавать на стол через неделю, но хозяйки со стажем советуют выдержать заготовку 20-30 дней — тогда грибы станут еще ароматнее и вкуснее.