Prepare ingredients for eggplant caviar. Peel the onion and garlic and chop finely.
Подготовьте продукты для баклажанной икры. Лук и чеснок почистите и мелко нарежьте.
Prepare the eggplants. Preheat the oven to 230-240 degrees, pierce the eggplants with a fork in several places so that they do not burst during baking. Bake the eggplants until soft, 30-40 minutes. Remove the eggplants from the oven, place them in a saucepan, cover with a lid and cover with a towel. Leave for 15 minutes to steam so that the skin of the fruit separates well.
Подготовьте баклажаны. Разогрейте духовку до 230-240 градусов, проколите баклажаны вилкой в нескольких местах, чтобы они не лопнули во время запекания. Запекайте баклажаны до мягкости 30-40 минут. Достаньте баклажаны из духовки, сложите в кастрюлю, закройте крышкой и укройте полотенцем. Оставьте на 15 минут для пропаривания, чтобы кожица у плодов хорошо отделялась.
Make eggplant caviar. Peel the steamed eggplants and chop finely. In a heavy-bottomed frying pan, fry the onion in oil over medium heat for 12-15 minutes. Add tomato paste, simmer, stirring, for 5-8 minutes. Add eggplant. Stir, simmer covered over low heat for 5 minutes. Add garlic, salt, pepper, vinegar, sugar and simmer covered for another 5-7 minutes, stirring.
Сделайте баклажанную икру. Пропаренные баклажаны очистите от кожицы и мелко порубите. На сковороде с толстым дном обжарьте в масле на среднем огне лук 12-15 минут. Добавьте томатную пасту, тушите, помешивая, 5-8 минут. Добавьте баклажаны. Перемешайте, тушите под крышкой на слабом огне 5 минут. Добавьте чеснок, соль, перец, уксус, сахар и тушите под крышкой еще 5-7 минут, помешивая.
Serve the baked eggplant caviar cold with meat and boiled potatoes.
Подавайте икру из запеченных баклажанов в холодном виде к мясу, отварному картофелю.