Wash the strawberries, then dry and remove the stems.
Ягоды клубники промойте, после этого обсушите и удалите плодоножки.
Prepare the berries. Place strawberries in a saucepan in layers and sprinkle with sugar. Leave overnight, the berries should give juice during this time.
Подготовьте ягоды. Клубнику выкладывайте в кастрюлю слоями и пересыпайте сахаром. Оставьте на ночь, ягоды должны дать за это время сок.
Prepare agar-agar. Dilute agar-agar powder in water and leave for 5 minutes to allow the mass to swell. Place on the fire and boil for 10 minutes.
Приготовьте агар-агар. Порошок агар-агара разведите в воде и оставьте на 5 минут, чтобы масса разбухла. Поставьте на огонь и кипятите в течение 10 минут.
Make jam. Place the pan with the strawberries on the fire, bring to a boil and cook, stirring, for 3 minutes. Pour in hot agar-agar and boil for another 3 minutes. Don't forget to stir the mixture continuously. Skim off the foam.
Сварите варенье. Кастрюлю с клубникой поставьте на огонь, доведите до кипения и варите, помешивая, 3 минуты. Влейте горячий агар-агар и кипятите еще 3 минуты. Не забывайте непрерывно мешать массу. Снимите пенку.
Store the jam. Pour the hot mixture into clean jars and roll up the lids. When the jars have cooled, store them in a cool place.
Отправьте варенье на хранение. Перелейте горячую массу в чистые банки и закатайте крышки. Когда банки остынут, отправьте их на хранение в прохладное место.
Thick and fragrant strawberry jam with whole berries will look appetizing in transparent rosettes. You can serve it with tea as an independent dessert, or you can add it to baked goods: pancakes, pies, rolls.
Густой и ароматный клубничный джем с целыми ягодками аппетитно будет выглядеть в прозрачных розетках. Можно подавать его к чаю как самостоятельный десерт, а можно добавить в выпечку: блины, пироги, рулеты.