Wash the strawberries and remove the sepals. Wash the lemons and cut half of one lemon into thin slices. Prepare jars and lids for preserving jam. Sterilize jars in advance.
Промойте клубнику, удалите чашелистики. Помойте лимоны и половину одного лимона нарежьте тонкими дольками. Подготовьте банки и крышки для консервации варенья. Заранее простерилизуйте банки.
Prepare your food. Take a saucepan for making jam, pour strawberries into it, add sugar and stir. Pour boiling water over the lemon and grate the zest on a fine grater. Squeeze the lemon juice. Add juice and zest to the pan with the strawberries.
Подготовьте продукты. Возьмите кастрюлю для варки варенья, пересыпьте в нее клубнику, добавьте сахар и размешайте. Обдайте лимон кипятком, на мелкой терке натрите цедру. Выжмите сок лимона. Сок и цедру добавьте в кастрюлю к клубнике.
Make jam. Place the pan over low heat and bring to a boil, stirring. Cook for 5 minutes. Turn off the heat and let the jam cool for 60 minutes. Boil the jam, cook for 5 minutes, turn off the heat, let the jam stand. For the third time, put the pan on the fire again, bring to a boil over low heat. Stirring, cook for 5 minutes. Pour hot jam into jars and close them with lids. Let the jam cool and move the jars to the pantry.
Сварите варенье. Поставьте кастрюлю на медленный огонь, доведите до кипения, помешивая. Варите 5 минут. Выключите огонь, дайте остыть варенью 60 минут. Вскипятите варенье, проварите 5 минут, выключите огонь, дайте варенью постоять. В третий раз снова поставьте кастрюлю на огонь, доведите до кипения на медленном огне. Помешивая, проварите 5 минут. Разлейте горячее варенье по банкам, закройте их крышками. Дайте варенью остыть и переставьте банки в кладовку.
Pour the strawberry-lemon jam into a porcelain bowl and garnish with lemon wedges.
Налейте клубнично-лимонное варенье в фарфоровую пиалу и украсьте дольками лимона.