Rinse the strawberries and dry with a paper towel. Sterilize jam jars.
Клубнику помойте и просушите бумажным полотенцем. Стерелизуйте банки для варенья.
Prepare the syrup: pour sugar into a saucepan, pour in water and, stirring constantly, bring the mixture over low heat until the sugar is completely dissolved.
Приготовьте сироп: в сотейник всыпьте сахар, влейте воду и, постоянно помешивая, на медленном огне доведите смесь до полного растворения сахара.
Add coarsely chopped strawberries to the syrup. Bring the mixture to a boil and skim off the foam. Cook the jam for 90 minutes, periodically skimming off the foam.
Добавьте в сироп крупно нарезанную клубнику. Доведите смесь до кипения и снимите пенку. Варите варенье 90 минут, периодически снимая пенку.
Pour the finished jam into sterilized jars.
Разлейте готовое варенье по стерилизованным банкам.