Prepare foods for marinating. Wash the cucumbers and soak in cold water for 2 hours. Wash apples, greens and bush leaves in cold water. Peel the apples and cut into slices. Sterilize the jars and boil the lids. Remove the skins from the garlic.
Подготовьте продукты для маринования. Огурцы вымойте и замочите в холодной воде на 2 часа. Яблоки, зелень и листья кустарников вымойте в холодной воде. Яблоки очистите и нарежьте на дольки. Банки простерилизуйте, крышки прокипятите. Снимите с чеснока шелуху.
Prepare fruits and vegetables for pickling. Boil the water. Place cloves at the bottom of the jar. Place pepper, bay leaf, cherry and currant leaves on top. Add dill and garlic. Fill the jars with cucumbers and apples. Pour boiling water over it and leave for 20 minutes.
Приготовьте фрукты и овощи для маринования. Вскипятите воду. На дно банки выложите гвоздику. Перец, лавровый лист, листики вишни и смородины поместите поверх. Добавьте укроп и чеснок. Заполните банки огурцами и яблоками. Залейте кипятком, оставьте на 20 минут.
Make the marinade. Drain the brine from the jars into a saucepan. Add sugar and salt, boil and pour again into the jar. Leave for 10 minutes. Drain the brine again, bring to a boil and pour the hot marinade over the cucumbers, add vinegar to the jar and roll up. Turn upside down and cover with warm cloth until cool. Place in a cool place.
Сделайте маринад. Слейте рассол с банок в кастрюлю. Добавьте сахар и соль, вскипятите и залейте повторно в банку. Оставьте на 10 минут. Снова слейте рассол, доведите до кипения и залейте огурцы горячим маринадом, добавьте в банку уксус и закатайте. Переверните вверх дном, укройте теплой материей до остывания. Уберите в прохладное место.
Serve pickled cucumbers and apples with meat dishes.
Подавайте маринованные огурцы и яблоки к мясным блюдам.