Rinse the lemon and zucchini. Peel the zucchini and remove seeds. To preserve jam, prepare jars, lids and a preservation key. Make toast with whole grain bread.
Промойте лимон и кабачки. Очистите кабачки от кожуры и семечек. Для консервации варенья приготовьте банки, крышки и ключ для консервации. Сделайте тосты из цельнозернового хлеба.
Prepare your food. Cut the zucchini into small cubes. Finely grate the zest from the lemon. Cut the lemon into squares. Place the zucchini in a saucepan for making jam and add sugar. Let stand for 10 minutes to release the juices.
Подготовьте продукты. Порежьте кабачки на мелкие кубики. С лимона на мелкой терке натрите цедру. Лимон порежьте на квадратики. Переложите кабачки в кастрюлю для варки варенья, засыпьте сахаром. Дайте постоять 10 минут, чтобы выделился сок.
Make jam. Place the pan over medium heat, bring to a boil, reduce heat, add lemon and zest, and simmer for 15 minutes. Turn off the heat and leave for 10 hours. Place the pan on the stove again, bring to a boil over low heat, simmer for 10 minutes, turn off the heat. Let stand for about 6 hours.
Сварите варенье. Поставьте кастрюлю на средний огонь, доведите до кипения, уменьшите огонь, добавьте лимон с цедрой, проварите 15 минут. Выключите огонь, оставьте на 10 часов. Снова поставьте кастрюлю на плиту, на медленном огне доведите до кипения, проварите 10 минут, выключите огонь. Дайте постоять около 6 часов.
Finish cooking. Place the pan over low heat, bring to a boil, and simmer until thick for 15-20 minutes, stirring occasionally. Pour the finished jam into jars and roll up the lids.
Завершите приготовление. Поставьте кастрюлю на медленный огонь, доведите до кипения, уварите до густой массы в течение 15-20 минут, периодически помешивая. Готовое варенье разлейте по банкам и закатайте крышками.
Serve zucchini jam with lemon on whole grain toast for a healthy and nutritious breakfast or afternoon snack.
Подавайте варенье из кабачков с лимоном на тостах из цельнозернового хлеба — получится полезный и питательный завтрак или полдник.