Thaw chicken if necessary. Rinse the fillets well. Wash and dry lime, lemon, cilantro, tomatoes, chili peppers, oyster mushrooms. Wash the cilantro and divide the greens into small sprigs.
Разморозьте, если необходимо, курицу. Хорошо промойте филе. Помойте и обсушите лайм, лимон, кинзу, помидоры, перцы чили, вешенки. Вымойте кинзу и разделите зелень на небольшие веточки.
Boil the chicken. Place the chicken in cold water and boil for 40 minutes, adding a little salt while boiling. Remove the chicken from the broth, cool and cut into portions. Strain the broth.
Отварите курицу. Поместите курицу в холодную воду и отварите в течении 40 минут, немного посолив при кипении. Выньте курицу из бульона, остудите и нарежьте порционными кусками. Процедите бульон.
Prepare the ingredients for the soup. Crush the lemongrass and cut into 5 cm segments. Cut the tomatoes into slices. Cut the mushrooms into strips. Cut the chili pepper in half lengthwise and remove the seeds. Cut the galangal root into slices.
Подготовьте ингредиенты для супа. Лемонграсс раздавите и нарежьте на сегменты по 5 см. Помидоры нарежьте дольками. Грибы нарежьте соломкой. Перец чили разрежьте вдоль пополам, удалите семена. Корень галангала нарежьте кружочками.
Make some soup. Add coconut milk, lemongrass, kaffir lime leaves, galangal root, chili pepper to the broth. Let the broth boil and simmer over low heat for 5 minutes. Add chicken, mushrooms, tomatoes to the broth and cook for another 5 minutes. Add fish sauce and lime juice to the soup.
Сварите суп. В бульон добавьте кокосовое молоко, лемонграсс, листья каффир-лайма, корень галангала, перец чили. Дайте бульону закипеть и варите на медленном огне 5 минут. Добавьте в бульон курицу, грибы, помидоры и варите еще 5 минут. Добавьте в суп рыбный соус и сок лайма.
Prepare the rice. Place the rice in a dry, heated frying pan. Pour boiling water over it. Add salt, cloves, lemon and olive oil. Cover with a lid and leave the rice to simmer over medium heat for 10 minutes. Squeeze the lemon pulp and juice into the rice. Mix well.
Приготовьте рис. Высыпьте рис на сухую разогретую сковороду. Залейте кипящей водой. Добавьте соль, гвоздику, лимон и оливковое масло. Накройте крышкой и оставьте рис томиться на среднем огне 10 минут. Мякоть и сок лимона выдавите в рис. Хорошо перемешайте.
Serve Thai Tom Kha soup with a squeeze of lime juice. Serve the rice separately, garnished with cilantro.
Подавайте тайский суп Том Кха, сбрызнув соком лайма. Отдельно подайте рис, украсив его зеленью кинзы.