Grate Parmesan on a fine grater. Cut the onion and garlic into small cubes. Cut the eggplants into pieces approximately 1 cm thick. Sprinkle them with salt and place in a colander for 30-40 minutes.
Пармезан натрите на мелкой терке. Лук и чеснок нарежьте мелким кубиком. Баклажаны нарежьте на кусочки толщиной примерно 1 см. Присыпьте их солью и выложите на дуршлаг на 30-40 минут.
Heat a frying pan with vegetable oil and fry the onion for 2-3 minutes until golden brown. Add garlic, minced meat and fry for 5-6 minutes. Add tomato paste, wine, stir and simmer for 30 minutes.
Разогрейте сковороду с растительным маслом и обжарьте лук 2-3 минуты до золотистого состояния. Добавьте чеснок, фарш и жарьте 5-6 минут. Добавьте томатную пасту, вино, перемешайте и тушите 30 минут.
Add tomatoes in their own juice, bay leaves and spices to the minced meat. Stir and let the filling simmer for another 3-4 minutes.
К фаршу добавьте томаты в собственном соку, лавровый лист и специи. Перемешайте и дайте начинке потушиться еще 3-4 минуты.
Rinse the eggplants and dry well with a paper towel. Heat another frying pan with vegetable oil and fry the eggplants for 2-3 minutes on both sides.
Баклажаны ополосните и хорошо просушите бумажным полотенцем. Разогрейте другую сковороду с растительным маслом и обжарьте баклажаны по 2-3 минуты с обеих сторон.
Prepare bechamel sauce. Melt the butter in a saucepan, add flour and begin stirring vigorously with a whisk so that the flour does not burn. Without ceasing to stir, gradually pour in the milk. Add salt and nutmeg and cook until the sauce thickens.
Приготовьте соус бешамель. В сотейнике растопите сливочное масло, добавьте муку и начните активно мешать венчиком, чтобы мука не подгорела. Не переставая мешать, постепенно вливайте молоко. Добавьте соль, мускатный орех и готовьте до загустения соуса.
Place the moussaka in layers in a baking dish, alternating layers of eggplant and minced meat. Top the moussaka with bechamel sauce. Sprinkle with grated Parmesan and bake for 20-30 minutes in an oven preheated to 180-200°C until golden brown.
Мусаку выложите слоями в форму для запекания, чередуя слоями баклажаны и фарш. Сверху залейте мусаку соусом бешамель. Посыпьте тертым пармезаном и отправьте запекаться на 20-30 минут в заранее разогретую до 180-200°C духовку до получения золотистой корочки.