Wash the potatoes, peel them, cut them into cubes. Peel the onions and divide into halves. Peel the carrots and cut into cubes.
Картофель помойте, очистите, порежьте кубиками. Луковицы очистите от шелухи, разделите на половинки. Морковь очистите, порежьте кубиками.
Prepare vegetable broth. Place potatoes, carrots and onions in a saucepan with water and put on fire. After boiling, add salt, peppercorns and cook for 20 minutes.
Приготовьте овощной бульон. В кастрюлю с водой сложите картофель, морковь и лук, поставьте на огонь. После закипания добавьте соль, перец горошком и варите 20 минут.
Cook the fish soup. Divide the fish fillet into pieces and add to the vegetables, cook at a gentle simmer for another 10 minutes. Add cream, ground white pepper, herbs to the soup and bring to a boil again. Leave to simmer for two minutes and turn off.
Сварите уху. Разделите на кусочки рыбное филе и добавьте к овощам, варите при тихом кипении в течении ещё 10 минут. Добавьте в уху сливки, молотый белый перец, зелень и снова доведите до кипения. Оставьте покипеть две минуты и выключайте.
You don’t have to throw the greens into the fish soup while cooking, but add them just before serving, right on the plate. Finnish soup traditionally does not contain garlic, but if you like its aroma and bitterness, you can squeeze out the creeper and add it just before the end of cooking. This will not spoil the taste, but will only make the fish soup a little piquant.
Зелень можно не бросать в уху при варке, а добавлять ее непосредственно перед подачей, прямо в тарелку. В финской ухе традиционно не содержится чеснок, но если вы любите его аромат и горчинку, можно выдавить ползубчика и добавить перед самым окончанием варки. Это не испортит вкус, а только сделает уху немного пикантнее.