Wash the jars. Place the lids in a saucepan with water. Boil for 15 minutes. Place the jars in a cold oven. Set the temperature to 120 degrees. When the oven is hot, sterilize the jars for 15 minutes. Allow the jars and lids to dry on their own. Separate the currants from the branches. Rinse the berries with cold water. Wash the mint leaves. Dry. Finely chop.
Вымойте банки. Крышки положите в кастрюлю с водой. Кипятите 15 минут. Банки поставьте в холодную духовку. Установите температуру 120 градусов. Когда духовка нагреется, стерилизуйте банки 15 минут. Дайте банкам и крышкам высохнуть самостоятельно. Отделите ягоды смородины от веточек. Промойте ягоды холодной водой. Вымойте листья мяты. Высушите. Мелко нарежьте.
Place the currants in a deep saucepan. Add a glass of water. Bring to a boil over low heat. Remove from heat and cool. Grind the berries through a sieve into a saucepan. Add sugar and stir. Place the pan on low heat. Wait for the currants to boil. Do not cover with a lid. Cook for 30 minutes.
В глубокую кастрюлю выложите смородину. Добавьте стакан воды. Доведите до кипения на медленном огне. Снимите с огня и остудите. Перетрите ягоды через сито в кастрюлю. Насыпьте сахар и перемешайте. Поставьте кастрюлю на маленький огонь. Дождитесь закипания смородины. Крышкой не накрывайте. Варите 30 минут.
Transfer the mixture into jars. Roll up. When the jelly has cooled, place it in a cool place.
Переложите смесь в банки. Закатайте. Когда желе остынет, поставьте его в холодное место.
To serve the jelly beautifully, place it in bowls. Top with mint.
Чтобы красиво подать желе, разложите его по креманкам. Сверху украсьте мятой.