Arrange all the ingredients conveniently. Thaw the butter in advance to make it soft. Grate the cheese. Sift the flour through a sieve. Prepare a deep bowl for the dough, as well as a bowl for the filling, take out a rolling pin. Wash the greens to garnish the dish.
Расположите удобно все ингредиенты. Заранее разморозьте масло, чтобы оно стало мягким. Натрите сыр на терке. Просейте муку через сито. Приготовьте глубокую миску для теста, а также миску для начинки, достаньте скалку. Помойте зелень для украшения блюда.
Prepare the dough. Add sugar, a tablespoon of vegetable oil, a couple of tablespoons of flour to warm milk and mix. Dissolve the yeast in this mixture and leave in a warm place for 15 minutes. After this, add matsoni, egg and salt to the milk mixture. Stir. Add flour in small portions, mixing thoroughly. Add softened butter during the process. Knead the dough until smooth, adding flour as needed. Lubricate your hands with vegetable oil to make kneading easier. The dough should become soft and elastic, but not hard. This will take approximately 20-25 minutes. Cover the dough with film and place in a warm place for 60 minutes.
Приготовьте тесто. В теплое молоко добавьте сахар, столовую ложку растительного масла, пару столовых ложек муки и перемешайте. Растворите в этой смеси дрожжи и оставьте в теплом месте на 15 минут. После этого добавьте в молочную смесь мацони, яйцо и соль. Перемешайте. Небольшими порциями добавляйте муку, тщательно перемешивая. В процессе добавьте размягченное сливочное масло. Вымешивайте тесто до однородности, добавляя муку по необходимости. Смазывайте руки растительным маслом, чтобы замешивать было легче. Тесто должно стать мягким и эластичным, но не жестким. Это займет примерно 20-25 минут. Накройте тесто пленкой и поставьте в теплое место на 60 минут.
While the dough is rising, prepare the filling. In a bowl, mix cheese, egg and salt. Leave it on the table.
Пока тесто подходит, приготовьте начинку. В миске смешайте сыр, яйцо и соль. Оставьте на столе.
After the dough has risen, knead it again, roll into a ball, cover with film and place in a warm place for 90 minutes.
После того, как тесто поднялось, вымесите его еще раз, скатайте в шар, накройте пленкой и поставьте в теплое место на 90 минут.
When the dough has settled, start preparing the khachapuri. Divide the dough into 3 parts. Roll each part with a rolling pin into round cakes about 0.5 cm thick.
Когда тесто настоялось, начните готовить хачапури. Разделите тесто на 3 части. Каждую часть раскатайте скалкой на круглые лепешки толщиной около 0,5 см.
Place the filling in the center of each tortilla, dividing it into 3 equal parts. Wrap the filling in the dough, gathering it towards the top. Press with your hands, turn over and knead slightly. Roll out carefully with a rolling pin. Poke with a fork in several places to allow air to escape during baking.
В центр каждой лепешки положите начинку, разделив ее на 3 равные части. Заверните начинку в тесто, собрав его к верхушке. Уплотните руками, переверните и слегка разомните. Аккуратно раскатайте скалкой. Проткните вилкой в нескольких местах, чтобы при выпечке выходил воздух.
Place the khachapuri on a baking sheet and place in the oven at 180°C for 20 minutes.
Положите хачапури на противень и отправьте в духовку 180 °C на 20 минут.
Caucasian cuisine always has a lot of greens. Therefore, decorate the dish before serving with assorted parsley, dill and cilantro. Cilantro is a must! This is one of the foundations of Georgian cuisine.
В кавказской кухне всегда много зелени. Поэтому украсьте блюдо перед подачей ассорти из петрушки, укропа и кинзы. Кинза должна быть обязательно! Это одна из основ грузинской кухни.