Prepare ingredients for nectarine jam. Rinse and dry the fruit. Cut into two parts, remove the seeds. Cut the nectarines into slices or cubes. Break the chocolate into pieces. Tip: To prepare the dessert, choose dense and elastic nectarines so that the slices retain their shape after cooking.
Подготовьте продукты для варенья из нектаринов. Промойте и просушите фрукты. Разрежьте на две части, удалите косточки. Нектарины нарежьте дольками или кубиками. Шоколад разломите на кусочки. Совет: Для приготовления десерта выбирайте плотные и упругие нектарины, чтобы после варки дольки сохранили форму.
Make nectarine jam for the winter. Place the chopped nectarines in a saucepan and sprinkle with sugar in layers. Leave for 10 minutes to allow the fruit to release its juice. Place the pan with the fruit on the stove and bring to a boil. Reduce heat, cook for 10 minutes. Cool. Place on the stove again, add chocolate, bring to a boil, simmer for 10 minutes. Divide the hot nectarine jam into sterilized jars and seal tightly with lids. Cool completely and refrigerate.
Сварите варенье из нектаринов на зиму. Нарезанные нектарины выложите в кастрюлю, послойно пересыпьте сахаром. Оставьте на 10 минут, чтобы фрукты пустили сок. Поставьте кастрюлю с фруктами на плиту и доведите до кипения. Убавьте огонь, варите 10 минут. Остудите. Снова поставьте на плиту, добавьте шоколад, доведите до кипения, варите на медленном огне 10 минут. Разложите горячее варенье из нектаринов по стерилизованным банкам и крепко закупорьте крышками. Полностью остудите и уберите в холод.
Serve nectarine jam with pancakes, pancakes or cheesecakes.
Подавайте варенье из нектаринов к блинчикам, оладьям или сырникам.