Sort blueberries from leaves, twigs, unripe and spoiled berries. There is no need to wash blueberries. If you use frozen blueberries, defrost them. Prepare a vessel with a thick bottom for cooking. Sterilize jars and lids for storing jam. Tip: small jars are convenient to sterilize in the oven.
Чернику переберите от листиков, веточек, невызревших и испорченных ягод. Мыть чернику не нужно. Если берете замороженную чернику, то разморозьте ее. Подготовьте для варки посуду с тостым дном. Простерилизуйте банки и крышки для хранения варенья. Совет: маленькие банки удобно стерилизовать в духовке.
Prepare the blueberries. Sprinkle the berries with sugar and mix gently.
Подготовьте чернику. Ягоды пересыпьте сахаром и аккуратно перемешайте.
Make blueberry jam. Place the berries with sugar on low heat. Stirring constantly, wait until the first juice appears. Increase heat to medium. Continue stirring and make sure all the sugar is dissolved. Skim off any foam that forms. Bring to a boil and cook the berries for 5 minutes.
Сварите варенье из черники. Поставьте ягоды с сахаром на небольшой огонь. Постоянно помешивая, дождитесь, когда появится первый сок. Увеличьте огонь до среднего. Продолжайте размешивать и следите, чтобы весь сахар растворился. Снимите образующуюся пену. Доведите до кипения и варите ягоды 5 минут.
Save the jam for the winter. Place the hot jam into sterilized jars and close the lids. Wrap the jars in a blanket and keep them there until they cool completely.
Сохраните варенье на зиму. Разложите горячее варенье по стерилизованным банкам, закройте крышками. Укутайте банки одеялом и подержите их так до полного остывания.
Serve blueberry jam with hot tea and pancakes.
Подавайте черничное варенье с горячим чаем и оладьями.