Prepare ingredients for ratatouille. Wash zucchini, eggplant, potatoes, tomatoes, peppers, and herbs. Peel zucchini, potatoes, and eggplants. Remove the skins from the onions and garlic. Cut the onion and bell pepper into small cubes. Sprinkle the eggplants with salt and leave for 3-4 minutes to release the bitter juice. Cut eggplants, zucchini, tomatoes, potatoes into round slices. Finely chop the parsley.
Подготовьте продукты для рататуя. Помойте кабачки, баклажаны, картофель, помидоры, перец, зелень. Очистите от кожуры кабачки, картофель, баклажаны. С лука и чеснока снимите шелуху. Лук и сладкий перец нарежьте мелкими кубиками. Баклажаны присыпьте солью, оставьте на 3-4 минуты, чтобы вышел горький сок. Баклажаны, кабачки, помидоры, картофель нарежьте круглыми дольками. Петрушку мелко порубите.
Prepare the sauce. Beat 200 g of tomatoes in a blender. Fry the onion and sweet pepper until soft for 3-4 minutes in a frying pan with the addition of olive oil (20-25 g). Add tomato puree to the pan with the fried vegetables, salt and pepper to taste. Simmer the sauce over low heat under the lid for 5-7 minutes.
Приготовьте соус. Взбейте 200 г помидоров в блендере. Обжарьте лук со сладким перцем до мягкости в течение 3-4 минут на сковороде с добавлением оливкового масла (20-25 г). Добавьте томатное пюре в сковороду с обжаренными овощами, посолите и поперчите по вкусу. Тушите соус на медленном огне под крышкой 5-7 минут.
Mix the remaining olive oil with finely chopped parsley and squeeze in one clove of garlic. Spread half of the tomato sauce into the bottom of the baking dish. Place zucchini, tomatoes, eggplant and potatoes on top, alternating them. Place the vegetables edge-on. Salt the vegetables and sprinkle with a mixture of Provençal herbs. Pepper it. Spread the remaining tomato sauce over the vegetables and spread the herbs and garlic on top. Bake ratatouille in the oven at 180°C for 40-45 minutes until the potatoes are soft.
Смешайте оставшееся оливковое масло с мелко рубленной петрушкой и выдавите туда один зубчик чеснока. На дно формы для запекания распределите половину томатного соуса. Сверху выложите кабачки, помидоры, баклажаны и картофель, чередуя их между собой. Ставьте овощи ребром. Овощи посолите, посыпьте смесью прованских трав. Поперчите. На овощи распределите оставшийся томатный соус и смажьте сверху зеленью с чесноком. Запекайте рататуй в духовке при 180°С 40-45 минут до мягкости картофеля.
Serve baked ratatouille with fresh baguette. Ratatouille is good both hot and cold.
Подавайте запеченный рататуй со свежим багетом. Рататуй хорош как в горячем, так и в холодном виде.