Wash prunes, dried apricots and raisins and dry. Peel the nuts from their shells. Prepare a blender, baking sheet, parchment. Preheat the oven to 180 degrees.
Промойте чернослив, курагу и изюм, просушите. Очистите орехи от скорлупы. Приготовьте блендер, противень, пергамент. Разогрейте духовку до 180 градусов.
Prepare the dough. Sift the flour through a sieve into a deep bowl, add water, salt and vegetable oil. Cover the bowl with a towel. Let the dough rest for 15 minutes at room temperature.
Приготовьте тесто. Просейте муку через сито в глубокую миску, добавьте воду, соль и растительное масло. Накройте миску полотенцем. Дайте тесту постоять 15 минут при комнатной температуре.
Grind the dried fruits in a blender into medium pieces. Mix nuts and dried fruits with ground cinnamon.
Измельчите сухофрукты в блендере на средние кусочки. Смешайте орехи и сухофрукты с молотой корицей.
Cover a baking sheet with parchment. Divide the dough into 3 parts. Sprinkle the surface of the table with flour and roll out the first layer of dough. Transfer the dough to a baking sheet. Sprinkle with some of the filling.
Противень застелите пергаментом. Тесто разделите на 3 части. Посыпьте поверхность стола мукой и раскатайте первый слой теста. Переложите тесто на противень. Посыпьте частью начинки.
Roll out each layer of dough one by one, placing the filling and the dough layer in turn. Roll out the last layer of dough to a size slightly larger than the previous ones to cover the entire dessert and around the edges.
Раскатайте один за другим каждый слой теста, располагая по очереди начинку и слой теста. Последний слой теста раскатайте размером чуть больше предыдущих, чтобы накрыть весь десерт и по краям.
Cut the baklava into pieces directly in the pan. Bake the baklava in an oven preheated to 180 degrees for 25 minutes.
Разрежьте пахлаву на кусочки прямо в протвине. Выпекайте пахлаву в разогретой до 180 градусов духовке 25 минут.
Prepare the syrup. Add honey and sugar to boiled hot water. The water temperature should be 45–50 degrees. Stir the honey well so that there is no residue at the bottom. Pour hot syrup over the finished baklava.
Приготовьте сироп. В кипяченую горячую воду добавьте мед и сахар. Температура воды должна быть 45–50 градусов. Хорошо размешайте мед, чтобы не было на дне остатка. Горячим сиропом полейте готовую пахлаву.
Decorate the finished baklava with raisins and nuts. Serve dessert with a cup of coffee.
Готовую пахлаву украсьте изюмом и орешками. Подавайте десерт с чашкой кофе.