Prepare the necessary ingredients. Rinse apples and strawberries well. Wash the jars and lids well and sterilize. If you have a dishwasher, rinse and dry the jars in the dishwasher on high heat. Prepare an enamel pan.
Подготовьте нужные ингредиенты. Яблоки и клубнику хорошо промойте. Банки и крышки хорошо помойте и простерилизуйте. Если у вас есть посудомоечная машина, промойте и высушите в ней банки при высокой температуре. Подготовьте эмалированную кастрюлю.
Prepare strawberries for cooking. Add sugar to the strawberries, stir and leave for 10-20 minutes until juice appears and the sugar is partially dissolved.
Подготовьте клубнику к варке. Клубнику засыпьте сахаром, перемешайте и оставьте на 10-20 минут до появления сока и частичного растворения сахара.
Make jam. Peel the apples and grate them. Combine strawberries and apples in a saucepan and put on fire. Bring to a boil, reduce heat and simmer for 20-25 minutes. Stir the mixture periodically.
Сварите варенье. Яблоки очистите от кожуры и натрите на терке. Клубнику и яблоко соедините в кастрюле и поставьте на огонь. Доведите до кипения, уменьшите огонь и варите 20-25 минут. Периодически перемешивайте смесь.
Pour apple-strawberry jam into jars. Pour the finished jam into sterilized jars and roll up. Store in the refrigerator.
Разлейте яблочно-клубничное варенье по банкам. Готовое варенье разлейте в стерилизованные банки и закатайте. Храните в холодильнике.
Serve with freshly brewed tea.
Подавайте со свежезаваренным чаем.