Wash the pears and strawberries, peel the berries from the sepals, and cut out the core with seeds from the pear. Prepare a saucepan for jam, sterilize jars and lids for preservation. Soak the pectin in a small amount of water.
Помойте груши и клубнику, почистите ягоды от чашелистиков, из груши вырежьте сердцевину с семечками. Приготовьте кастрюлю для варенья, простерилизуйте банки и крышки для консервации. Замочите пектин в небольшом количестве воды.
Prepare the jam. Cut the strawberries and pear into small pieces, place in a saucepan, add lemon juice and place over low heat. Once boiling, cook for 10 minutes and then add pectin, increase heat to medium and cook for another 5 minutes.
Приготовьте варенье. Нарежьте клубнику и грушу небольшими кусочками, положите в кастрюлю, добавьте лимонный сок и поставьте на медленный огонь. После закипания варите 10 минут, а затем добавьте пектин, увеличьте огонь до среднего и варите еще 5 минут.
Preserve the jam. Place the finished hot jam into clean, dry jars, close the lids and cool. Store pectin-based jam in the refrigerator.
Законсервируйте варенье. Готовое горячее варенье разложите по чистым сухим банкам, закройте крышками и остудите. Храните варенье на пектине в холодильнике.
Pour the jam into a transparent vase and sprinkle with ground cinnamon, which will highlight and complement the aroma of pears and strawberries.
Налейте варенье в прозрачную вазочку и посыпьте молотой корицей, которая оттенит и дополнит аромат груш и клубники.