Wash the grapefruit and remove the peel. Prepare and sterilize jars and lids for canning.
Промойте грейпфрут и отделите кожуру. Подготовьте и простерилизуйте банки и крышки для консервации.
Prepare the peel. Place grapefruit peels in a saucepan, add water, place over medium heat, bring to a boil, drain. Pour water in again, wait until it boils, and drain. Repeat with fresh water two more times. Place the peel in a colander and let cool completely.
Подготовьте кожуру. Положите корки грейпфрута в кастрюлю, залейте водой, поставьте на средний огонь, доведите до кипения, слейте воду. Снова налейте воду, дождитесь, пока она закипит, и слейте. Повторите со свежей водой еще два раза. Откиньте кожуру на дуршлаг, дайте полностью остыть.
Prepare the grapefruit. Clear the pulp from the films. Transfer the grapefruit pulp to a saucepan for making jam. Cut the peel into thin strips and add to the saucepan with the pulp. Add sugar and stir.
Подготовьте грейпфрут. Очистите мякоть от пленок. Переложите мякоть грейпфрута в кастрюлю для варки варенья. Кожицу нарежьте тонкой соломкой, добавьте в кастрюлю к мякоти. Всыпьте сахар, перемешайте.
Make jam. Place the pan over medium heat, bring to a boil and reduce the heat to low. Cook for 30 minutes, stirring occasionally. Transfer the finished jam into a jar and roll up the lid. Place the jar of jam on the lid upside down and cover with a blanket until it cools completely. Store cooled jam in the refrigerator.
Сварите варенье. Поставьте кастрюлю на средний огонь, доведите до кипения и уменьшите огонь до минимального. Варите 30 минут, периодически помешивая. Готовое варенье переложите в банку и закатайте крышку. Банку с вареньем поставьте на крышку вверх дном и укутайте одеялом до полного остывания. Остывшее варенье храните в холодильнике.
Serve grapefruit jam with thin crispbread, which will highlight and complement the citrus flavor.
Подавайте варенье из грейпфрута с тонкими хрустящими хлебцами, которые оттенят и дополнят вкус цитрусовых.