Wash the eggplants, peel them, cut into medium pieces.
Помойте баклажаны, снимите с них кожуру, нарежьте средними кусочками.
Prepare the eggplants. Make a solution of baking soda and 1 cup of water. Place chopped eggplants in it and leave in the solution for 2 hours.
Подготовьте баклажаны. Сделайте раствор из соды и 1 стакана воды. Положите в него нарезанные баклажаны и оставьте в растворе на 2 часа.
Prepare the syrup. Pour the remaining water into the pan and add half the sugar. Bring water to a boil over medium heat. Cook, stirring, for 5 minutes until the sugar is completely dissolved. Then add the eggplants and cook for another 10 minutes.
Приготовьте сироп. Залейте оставшуюся воду в кастрюлю и добавьте половину сахара. Доведите воду до кипения на среднем огне. Варите, помешивая, 5 минут, пока сахар полностью не растворится. Затем добавьте баклажаны и варите еще 10 минут.
Prepare the jam. Add the remaining sugar, bring the water to a boil and cook for 30 minutes. Then reduce the heat to low and leave for another 30 minutes. Place the finished jam into jars.
Приготовьте варенье. Добавьте остатки сахара, доведите воду до кипения и варите 30 минут. Затем убавьте огонь до минимума и оставьте еще на 30 минут. Готовое варенье разложите по банкам.
To add an interesting flavor to the jam, serve it with cinnamon or vanilla.
Чтобы придать варенью интересный аромат, подавайте его с корицей или ванилью.