Prepare ingredients for dried apricot jam. Soak dried apricots in cold water for 15 minutes. Wash the lemon, cut into thin slices. Tip: Choose thin-skinned lemons for cooking.
Подготовьте продукты для варенья из кураги. Замочите курагу в холодной воде на 15 минут. Лимон помойте, нарежьте тонкими дольками. Совет: Выбирайте для приготовления лимоны с тонкой кожицей.
Boil dried apricots with lemon. Place the saucepan with dried apricots on the fire. When the water boils, reduce the heat to low and cook the dried apricots for 15 minutes to allow the dried fruits to swell. Change the water to fresh water. Fill the dried apricots with another portion of water so that it covers the dried fruits by 2 cm. Add lemon. Bring to a boil. Reduce heat to low and simmer for 40 minutes until liquid has completely evaporated.
Сварите курагу с лимоном. Поставьте кастрюльку с курагой на огонь. Когда вода закипит, убавьте огонь до медленного и варите курагу 15 минут, чтобы сухофрукты разбухли. Воду поменяйте на свежую. Залейте курагу очередной порцией воды, чтобы она закрывала сухофрукты на 2 см. Добавьте лимон. Доведите до кипения. Убавьте огонь до медленного и варите 40 минут до полного выпаривания жидкости.
Prepare dried apricot jam for the winter. Grind dried apricots with lemon in a blender. Add sugar, cloves, stir. Bring to a boil and simmer over low heat for 1 hour. The dried apricot jam should thicken. Place the jam in sterilized jars and roll up the lids. Let the jam cool and put it in a cool place.
Приготовьте варенье из кураги на зиму. Блендером измельчите курагу с лимоном. Добавьте сахар, гвоздику, перемешайте. Доведите до кипения и варите на медленном огне 1 час. Варенье из кураги должно загустеть. Разложите варенье по стерилизованным баночкам, закатайте крышками. Дайте варенью остыть и уберите в прохладное место.
Serve dried apricot jam in an elegant vase, adding nuts to the dessert.
Подавайте варенье из кураги в нарядной вазочке, добавив в десерт орехи.