Prepare ingredients for cucumber jam. Wash the cucumbers and cut into large cubes 1x1 cm. Wash the lemon. Using a fine grater, peel the zest from the fruit and squeeze out the juice. Tip: You can replace the lemon in the recipe with lime. If neither one nor the other is available, citric acid 1-2 tbsp will do.
Подготовьте продукты для огуречного варенья. Огурцы помойте и нарежьте крупными кубиками 1х1 см. Помойте лимон. На мелкой терке счистите цедру с фрукта, выдавите сок. Совет: Лимон в рецепте можно заменить на лайм. Если ни того ни другого нет, подойдет лимонная кислота 1-2 ст.л.
Prepare cucumber jam for the winter. Pour sugar into the cucumbers in a saucepan and leave for 1 hour so that the vegetables release juice. After this, place the pan on medium heat and heat for 10-15 minutes. Add lemon zest and juice, mint sprigs. Bring to a boil and cook for 10 minutes. Remove from heat and cool completely.
Приготовьте варенье из огурцов на зиму. Засыпьте сахаром в кастрюле огурцы и оставьте на 1 час, чтобы овощи дали сок. После этого поставьте кастрюлю на средний огонь и прогревайте 10-15 минут. Добавьте цедру лимона и его сок, веточки мяты. Доведите до кипения и варите 10 минут. Снимите с огня и полностью охладите.
Finish cooking. Bring to a boil again and cool. Repeat this procedure a third time. Remove the mint sprigs. After this, pour hot into sterile jars and screw on the lids tightly.
Завершите приготовление. Снова доведите до кипения и охладите. Повторите эту процедуру в третий раз. Удалите веточки мяты. После этого в горячем виде разлейте по стерильным банкам и крепко закрутите крышками.
Serve cucumber jam with bread.
Подавайте варенье из огурцов вместе с хлебом.