Recipes for funeral kutia differ in different regions, but in most cases it is a mixture of boiled cereals, sweetened with honey and fruit syrup. The meaning of kutya is a grain that can seem “dead” for a long time, but carries life within itself. Grains can be stored for a long time, but once they are planted in fertile soil, they are reborn and begin a new life cycle. Honey, fruits and sweeteners in kutia symbolize the heavenly blessings bestowed after death.
Рецепты поминальной кутьи отличаются по регионам, однако чаще всего это смесь варёных круп, подслащённых медом и фруктовым сиропом. В идее кутьи закодировано явление зерна, которое может долгое время казаться «мёртвым», но при этом хранит внутри себя жизнь. Зерна можно длительно сохранять, но если их посеять в плодородную почву, они оживут и начнут новый жизненный цикл. Мед, фрукты и подсластители в кутье символизируют райские блага, дарованные после смерти.
Steps / Шаги:
Soak the rice in 500 ml of cold water for 2 hours. Pour boiling water over raisins for 2 minutes. Prepare a pan for cooking rice and a pan for the sweet part.
Рис замочите в 500 мл холодной воды на 2 часа. Изюм залейте кипятком на 2 минуты. Подготовьте кастрюлю для варки риса и сковороду для сладкой части.
Prepare the rice. Cook the rice over medium heat in salted boiling water for 20 minutes.
Приготовьте рис. Отварите рис на среднем огне в подсоленной кипящей воде 20 минут.
Prepare the sweet part. Melt butter with honey. Add poppy seeds and raisins. Mix well.
Приготовьте сладкую часть. Растопите сливочное масло с медом. Добавьте мак и изюм. Хорошо перемешайте.
Finish preparing the kutia. Mix the sweet part with the rice. Serve to the table.
Завершите приготовление кутьи. Смешайте сладкую часть с рисом. Подайте к столу.
Serve the kutia in a common dish.
Подавайте кутью в общем блюде.