Prepare a saucepan with a thick bottom, a whisk for stirring, and a clean jar for storing the finished caramel. Remove the butter from the refrigerator in advance so that it becomes soft. Remove the cream from the refrigerator to allow it to come to room temperature.
Приготовьте кастрюлю с толстым дном, венчик для размешивания, чистую банку для хранения готовой карамели. Заранее выложите масло из холодильника, чтобы оно стало мягким. Достаньте из холодильника сливки, чтобы они согрелись до комнатной температуры.
Prepare caramel. Pour sugar into a saucepan and place it on the fire. Stir the granulated sugar with a whisk, carefully breaking up any lumps that form. All the granulated sugar should melt and the color should turn brown. When the mixture begins to boil, be careful not to burn the mixture. Place the butter into the boiling caramel and stir until dissolved.
Приготовьте карамель. В кастрюлю всыпьте сахар и поставьте ее на огонь. Размешивайте сахарный песок венчиком, тщательно разбивая образовавшиеся комочки. Весь сахарный песок должен растаять, а цвет стать коричневым. Когда смесь начнет кипеть, следите, чтобы масса не подгорала. Положите в кипящую карамель сливочное масло и размешайте до растворения.
Finish making the caramel. Pour cream into caramel. Wait for the mixture to boil again, stir thoroughly until it reaches a homogeneous viscous consistency. Add sea salt to the caramel and stir well again. Remove from heat and let cool. Pour the caramel into a glass container and store it in the refrigerator for no more than two weeks.
Завершите приготовление карамели. Влейте сливки в карамель. Дождитесь, когда масса снова забурлит, тщательно размешайте до однородной вязкой консистенции. Добавьте в карамель морскую соль и снова хорошо размешайте. Снимите с огня и дайте остыть. Перелейте карамель в стеклянную тару и храните ее в холодильнике не более двух недель.
This makes approximately 300 g of caramel. Don't be alarmed if it's still runny when hot. As it cools, the mass will reach the desired viscous consistency.
Получается примерно 300 г карамели. Не пугайтесь, если в горячем виде она еще будет жидкой. При остывании масса достигнет нужной вязкой консистенции.