Prepare nuts, candied fruits, and raisins in advance: scald them with boiling water. Heat the nuts in a frying pan. Get 2 pans: a heat-resistant one with a thick bottom and a ceramic casserole or pot. Prepare a spoon and a plate to collect the foam. Preheat the oven to 200 degrees.
Орехи, цукаты, изюм подготовьте заранее: ошпарьте их кипятком. Орехи прокалите на сковороде. Достаньте 2 кастрюли: жаропрочную с толстым дном и керамическую для запекания или горшочек. Приготовьте ложку и тарелку для сбора пенок. Духовку разогрейте до 200 градусов.
Prepare the foam. Pour the cream into a saucepan and place it in the oven to heat. As soon as the foam forms, carefully remove it with a spoon onto a separate plate. Thus, remove 5-6 foams and set them aside for now.
Приготовьте пенки. В кастрюлю налейте сливки и поставьте их для нагревания в духовку. Как только образуется пенка, аккуратно снимите ее ложкой на отдельную тарелку. Таким образом снимите 5-6 пенок и отставьте их пока сторону.
Prepare semolina porridge. Pour semolina and sugar into the cream remaining from skimming. Cook the porridge over low heat for 3-4 minutes, stirring gently with a spoon. Add butter and stir.
Приготовьте манную кашу. В сливки, оставшиеся от снятия пенок, всыпьте манную крупу и сахар. На медленном огне варите кашу 3-4 минуты, аккуратно помешивая ее ложкой. Добавьте сливочное масло и перемешайте.
Finish cooking. Grease a ceramic pot or pan with butter. Lay out the dessert in layers: cover the layer of semolina porridge with a layer of creamy foam. Pour over the jam and sprinkle with a mixture of nuts, candied fruits and raisins. Make another layer of porridge, foam and dried fruit mixture. Pour jam over the very top. Place the pot of Guryev porridge in the oven for 20 minutes.
Завершите приготовление. Керамический горшочек или кастрюлю смажьте сливочным маслом. Послойно выложите десерт: слой манной каши покройте слоем сливочных пенок. Полейте вареньем и посыпьте смесью орехов, цукатов и изюма. Сделайте еще один слой каши, пенок и смеси сухофруктов. Самый верх полейте вареньем. Поставьте горшочек с гурьевской кашей в духовку на 20 минут.
Serve Guryev porridge to the table directly in a ceramic pot. You can serve jam or fresh berries in a vase. The taste of the dessert is so subtle that even gourmets do not notice the presence of semolina in it.
Подайте гурьевскую кашу к столу прямо в керамическом горшочке. В вазочке можно подать к столу варенье или свежие ягоды. Вкус десерта настолько тонок, что даже гурманы не замечают в нем присутствия манной крупы.