Wash the fish thoroughly, clean if necessary, dry on paper towels, cut into medium pieces. Wash and peel the vegetables. Grate 1 carrot on a medium grater, cut the white part of the leek into thin half rings, and the greens into large pieces. Leave 2-3 potatoes, cut the remaining ones into cubes.
Рыбу тщательно вымойте, при необходимости почистите, обсушите на бумажных полотенцах, нарежьте на средние кусочки. Овощи вымойте, почистите. 1 морковь натрите на средней терке, белую часть лука-порея нарежьте тонкими полукольцами, зелень — крупными кусками. 2-3 картофелины оставьте, оставшиеся нарежьте брусочками.
Cook the broth. Place fish, onion, 1 carrot, leek, bay leaf, peppercorns in a saucepan. Fill with water, add salt, and place on medium heat. After boiling, add 2-3 potatoes; they can be cut in half. After 20 minutes, turn off the heat, strain the broth, and mash the potatoes.
Сварите бульон. В кастрюлю положите рыбу, репчатый лук, 1 морковь, зелень лука-порея, лавровый лист, перец горошком. Залейте водой, посолите, поставьте на средний огонь. После закипания добавьте 2-3 картофелины, их можно разрезать пополам. Через 20 минут выключите огонь, бульон процедите, а картофель разомните.
Prepare the roast. Melt the butter in a preheated frying pan, add grated carrots and leeks cut into rings, fry until golden brown for 7-8 minutes.
Приготовьте зажарку. На разогретой сковороде растопите сливочное масло, добавьте натертую морковь и нарезанный кольцами лук-порей, обжаривайте до золотистого цвета 7-8 минут.
Cook the soup base. Pour the strained broth into a saucepan, place over medium heat, and bring to a boil. Then add the chopped potatoes and a sprig of thyme. After boiling the broth with potatoes, add pieces of fish and cook for 15-20 minutes.
Сварите основу для супа. Процеженный бульон вылейте в кастрюлю, поставьте на средний огонь, доведите до кипения. Затем положите нарезанный картофель и веточку тимьяна. После закипания бульона с картофелем добавьте кусочки рыбы, варите 15-20 минут.
Prepare the creamy base. In a deep bowl, combine mashed potatoes, frying and cream, stir.
Приготовьте сливочную основу. В глубокой миске соедините размятый картофель, зажарку и сливки, перемешайте.
Combine the bases and finish preparing the soup. Place the cream and vegetables into the saucepan with the soup, stir, reduce the heat to low and simmer for 2-3 minutes.
Соедините основы и завершите приготовление супа. В кастрюлю с супом выложите сливки с овощами, перемешайте, убавьте мощность огня до слабого и варите 2-3 минуты.
Pour “Lohikeitto” into deep serving plates and serve hot.
"Лохикейтто" разлейте по глубоким порционным тарелкам и подавайте к столу горячим.