Wash the apple, remove the peel and seeds, puree it in a blender or grate it on a fine grater. Wash the lemon thoroughly, dry and remove the zest. To do this, grate the lemon peel on a fine grater. Soak the raisins in boiling water for 15 minutes, drain in a colander, and dry on paper towels. Prepare a mixer and a 0.5 liter cake pan. Preheat the oven to 170 degrees. Tip: remove only the top bright yellow layer of the lemon, without touching the white porous pulp, then the zest will not be bitter.
Яблоко вымойте, очистите от кожуры и семечек, превратите в пюре блендером или натрите на мелкой терке. Лимон тщательно вымойте, обсушите и снимите цедру. Для этого натрите кожицу лимона на мелкой терке. Изюм замочите на 15 минут в кипятке, откиньте на дуршлаг, обсушите на бумажных полотенцах. Приготовьте миксер, форму для кулича объемом 0,5 л. Духовку разогрейте до 170 градусов. Совет: снимайте только верхний ярко-желтый слой лимона, не задевая белой пористой мякоти, тогда цедра не будет горчить.
Prepare the dough. To do this, sift and combine wheat and barley flour, add baking powder, salt, vanilla and cinnamon. Mix the contents thoroughly. Beat the eggs with a mixer until foamy and add to the flour mixture. Then add coconut oil, applesauce, lemon zest and raisins. Stir gently.
Приготовьте тесто. Для этого просейте и соедините пшеничную и ячменную муку, добавьте разрыхлитель, соль, ваниль и корицу. Тщательно перемешайте содержимое. Куриные яйца взбейте миксером в пену, выложите в мучную смесь. Затем добавьте кокосовое масло, яблочное пюре, цедру лимона и изюм. Аккуратно перемешайте.
Bake the cake. Pour the dough into the mold and bake the cake in an oven preheated to 170 degrees for 1 hour.
Испеките кулич. Вылейте тесто в форму и выпекайте кулич в разогретой до 170 градусов духовке в течение 1 часа.
Prepare the glaze. To do this, beat the egg white with salt, lemon juice, vanilla and sweetener into a strong foam.
Приготовьте глазурь. Для этого взбейте яичный белок с солью, лимонным соком, ванилью и сахарозаменителем в крепкую пену.
Decorate the cake. Cover the cooled cake with creamy glaze and place in a preheated oven for 5-10 minutes so that the glaze “sets” a little.
Украсьте кулич. Остывший кулич покройте кремообразной глазурью и поставьте в разогретую духовку на 5-10 минут, чтобы глазурь немного “схватилась”.
To make the finished Easter cake look impressive when cut, add a pinch of turmeric to the dough, this will give the baked goods a bright yellow color.
Чтобы готовый кулич в разрезе выглядел эффектно, добавьте в тесто щепотку куркумы, это придаст выпечке яркий желтый цвет.