Thaw frozen cranberries in advance: 2 hours in the refrigerator, and then another hour, at least at room temperature. Wash the cranberries in a colander. Leave for a few minutes to allow the water to drain. Advice. To avoid having to worry about straining, since this is the most labor-intensive process in preparing Klyukovka, pierce each berry on several sides with a regular needle. This will not affect the taste of the tincture, but you won’t have to come up with complex filtration technologies.
Замороженную клюкву разморозьте заранее: 2 часа в холодильнике, а затем еще час, как минимум, при комнатной температуре. Вымойте клюкву в дуршлаге. Оставьте на несколько минут, чтобы стекла вода. Совет. Чтобы не пришлось мучиться с процеживанием, поскольку это самый трудоемкий процесс в приготовлении Клюковки, проколите обычной иголкой каждую ягоду с нескольких сторон. На вкусе настойки это не отразится, а вот придумывать сложные технологии фильтрации не придется.
Prepare the base for the tincture. Pour the pierced cranberries into a decanter or jar, add sugar, and add honey. Pour in the moonshine, cover with a lid and shake well to dissolve the sugar and honey.
Приготовьте основу для настойки. В графин или банку высыпьте проколотую клюкву, засыпьте сахаром, добавьте мед. Налейте самогон, накройте крышкой и хорошо потрясите, чтобы растворились сахар и мед.
Send the drink to infuse. Pour the tincture into a bottle. Close the bottle with a lid and place the drink in a dark place for 14 days.
Отправьте напиток на настаивание. Перелейте настойку в бутылку. Закройте бутылку крышкой и отправьте напиток в темное место на 14 дней.
Serve the cranberry tincture with moonshine chilled.
Подавайте настойку на клюкве на самогоне охлажденной.