Wash and chop fresh cabbage. Peel the onion and cut into half rings or cubes (to taste). Peel the apple and cut into strips. Soak the prunes in boiling water, then rinse and cut into quarters (if they are large). Rinse the meat under running water and cut into strips. Cut the smoked sausages into strips. Prepare a cauldron.
Свежую капусту вымойте и нашинкуйте. Лук очистите и нарежьте полукольцами или кубиками (по вкусу). Яблоко очистите от кожицы и нарежьте соломкой. Чернослив замочите в кипятке, затем промойте и нарежьте на четвертинки (если он крупный). Мясо промойте под проточной водой и нарежьте соломкой. Соломкой порежьте и копченые колбаски. Приготовьте казан.
Cook the meat. Fry the pork pulp in a frying pan with vegetable oil until golden brown. Approximately 10 minutes.
Приготовьте мясо. Обжарьте на сковороде с добавлением растительного масла мякоть свинины до золотистой корочки. Ориентировочно 10 минут.
Place the food in a cauldron and let it simmer. Place cabbage, onions, prunes, apples, meat and sausages in a cauldron. Sprinkle with salt and pepper and add a bay leaf. Fill with water and place the cauldron over medium heat. Simmer the bigos for about 20 minutes. Add tomato paste, stir. Leave the dish to simmer for 60 minutes. Turn off the heat. Cover the cauldron with a lid and leave to steep for another 20 minutes.
Положите продукты в казан и поставьте тушить. Выложите капусту, лук, чернослив, яблоки, мясо и колбаски в казан. Посыпьте солью и перцем, положите лавровый лист. Залейте водой и поставьте казан на средний огонь. Томите бигос около 20 минут. Добавьте томатную пасту, перемешайте. Оставьте блюдо томиться 60 минут. Выключите огонь. Накройте крышкой казан и оставьте настаиваться еще на 20 минут.
Bigos in Polish is a universal dish. It can be consumed both hot and cold.
Бигос по-польски – универсальное блюдо. Его можно употреблять как в горячем, так и в холодном виде.