Prepare ingredients for strawberry liqueur. Wash the lemon and strawberries, remove the green leaves from the berries. Cut small berries into 2 parts, larger ones into 4. Squeeze the juice from half a lemon. Prepare two clean liter jars, cheesecloth, colander or sieve. Advice. In winter, strawberry liqueur can be made from frozen strawberries.
Подготовьте продукты для клубничного ликера. Лимон и клубнику промойте, удалите с ягод зеленые листики. Небольшие ягоды разрежьте на 2 части, более крупные — на 4. Отожмите из половинки лимона сок. Приготовьте две чистые литровые банки, марлю, дуршлаг или сито. Совет. Зимой клубничный ликер можно приготовить из замороженной клубники.
Prepare berry tincture. Fill a quart jar with strawberries. Pour vodka over the berries. Close the jar of strawberries tightly, shake slightly and store in a dry, dark place for 5-7 days. It is necessary to shake the jar daily so that the strawberries better impart the aroma to the vodka. Then drain the strawberry infusion through a colander or sieve into a separate glass jar and put it in the refrigerator. Don't throw away strawberries.
Подготовьте ягодную настойку. Заполните клубникой литровую банку. Залейте ягоды водкой. Банку с клубникой плотно закройте, слегка встряхните и уберите в сухое темное место на 5-7 дней. Необходимо ежедневно встряхивать банку, чтобы клубника лучше отдавала аромат водке. Затем слейте клубничный настой через дуршлаг или сито в отдельную стеклянную банку и уберите в холодильник. Ягоды клубники не выбрасывайте.
Prepare the syrup. Pour the strawberries remaining after the infusion into a saucepan, mix with sugar and lemon juice. Heat until sugar is completely dissolved over medium heat.
Приготовьте сироп. Засыпьте оставшиеся после настойки ягоды клубники в сотейник, смешайте с сахаром и лимонным соком. Нагревайте до полного растворения сахара на среднем огне.
Finish preparing the liqueur. Cool the sugar syrup and strain through a colander or sieve into a separate bowl. Mix the syrup with alcohol tincture.
Завершите приготовление ликера. Остудите сахарный сироп и процедите через дуршлаг или сито в отдельную миску. Смешайте сироп со спиртовой настойкой.
Strawberry liqueur can be served with ice cream, as well as citrus, pomegranate juice and golden rum to enhance the taste of the main drink.
Клубничный ликер можно подать с мороженым, а также с цитрусовым, гранатовым соком и золотистым ромом для усовершенствования вкуса основного напитка.