Prepare ingredients for grape liqueur. Separate the berries from the branches, wash and dry. Mash the grapes with a fork. Prepare a sterile 3-liter jar, a sieve, a small saucepan and cheesecloth. Tip You can make liqueur from grape juice: fresh, canned, thawed, store-bought. If the quantity of dark grapes is not enough, some of the berries can be replaced with black currants.
Подготовьте продукты для ликера из винограда. Ягоды отделите от веток, вымойте, обсушите. Разомните виноград вилкой. Приготовьте стерильную 3-х литровую банку, сито, небольшую кастрюльку и марлю. Совет Готовить ликер можно из виноградного сока: свежего, консервированного, размороженного, магазинного. Если количества темного винограда не хватает, часть ягод можно заменить черной смородиной.
Prepare the syrup. Mix sugar and water in a saucepan. Bring to a boil over medium heat, cook for 1 minute. Cool the syrup to room temperature. This will take approximately 40-50 minutes depending on the room temperature.
Подготовьте сироп. Смешайте в кастрюле сахар и воду. Доведите на среднем огне до кипения, варите 1 минуту. Остудите сироп до комнатной температуры. На это уйдет примерно 40-50 минут в зависимости от температуры в помещении.
Make a berry tincture. Place the mashed grapes in a 3-liter jar, pour in the cooled syrup. Close the lid tightly. Let stand in a dark place for 1-2 days so that the berries release juice.
Сделайте ягодную настойку. Размятый виноград выложите в 3-литровую банку, влейте остывший сироп. Герметично закройте крышку. Дайте постоять в темном месте 1-2 дня, чтобы ягоды дали сок.
Prepare the liqueur. Pour vodka into the jar of berries, close the lid and leave to infuse at room temperature for 2-3 weeks. Every 2-3 days you need to shake the jar.
Приготовьте ликер. Влейте в банку с ягодами водку, закройте крышку и оставьте настаиваться при комнатной температуре 2-3 недели. Каждые 2-3 дня необходимо встряхивать банку.
Finish preparing the grape liqueur. Strain the resulting drink through a fine sieve and then through a gauze filter. Pour the liqueur into clean bottles, close the lid tightly and keep the tincture for another 7-10 days.
Завершите приготовление виноградного ликера. Процедите получившийся напиток через мелкое сито, а затем через марлевый фильтр. Разлейте ликер по чистым бутылкам, плотно закройте крышку и выдержите настойку еще 7-10 дней.
Serve grape liqueur with fresh grapes, ice cream or ice, with a sprinkle of cinnamon on top.
Подавайте виноградный ликер со свежими ягодами винограда, мороженым или льдом, посыпав сверху корицей.