Soak the gelatin in water and leave it to swell for 10-15 minutes. Wash the mint and separate it into leaves. Cool the cottage cheese and cream. Prepare a fireproof container for dissolving gelatin, a sieve, and a blender for whipping cottage cheese. Take out glass bowls or silicone muffin tins in which the mousse will harden.
Замочите желатин водой и оставьте его набухать на 10-15 минут. Вымойте мяту и разделите ее на листочки. Охладите творог и сливки. Подготовьте огнеупорную емкость для распускания желатина, сито, блендер для сбивания творога. Достаньте стеклянные вазочки-креманки или силиконовые формочки для кексов, в которых будет застывать мусс.
Prepare the berries. Puree the berries prepared for the mousse using a sieve. Make sure that no seeds get into the berry mixture. Set aside the raspberry puree separately and the blueberry puree separately. Add ½ tbsp to each type of puree. powdered sugar.
Подготовьте ягоды. Протрите ягоды, приготовленные для мусса, в пюре при помощи сита. Проследите, чтобы в ягодную массу не попадали косточки. Отложите отдельно пюре малины и отдельно – пюре голубики. Добавьте в каждый вид пюре ½ ст.л. сахарной пудры.
Dissolve gelatin. Heat the water and gelatin in a fireproof container over low heat, stirring constantly until the gelatin is completely dissolved. Make sure that the liquid does not boil. Remove gelatin from heat and cool.
Растворите желатин. Нагрейте в огнеупорной емкости воду с желатином на слабом огне, постоянно помешивая, пока желатин полностью не растворится. Следите, чтобы жидкость не закипела. Снимите желатин с огня и остудите.
You can carefully dissolve the gelatin in a water bath without bringing it to a boil.
Осторожно распустить желатин, не доводя до кипения, можно на водяной бане.
Add blueberries. Mix the remaining curd mass with blueberry puree. Carefully spoon the blueberry-curd mixture into the ramekins on top of the raspberry mixture. Place the molds in the refrigerator until the mousse has completely hardened.
Добавьте голубику. Смешайте оставшуюся творожную массу с голубичным пюре. Осторожно выложите голубично-творожную смесь в формочки поверх малиновой смеси. Поставьте формочки в холодильник до полного застывания мусса.
Serve the airy curd mousse in bowls or on porcelain saucers. Garnish the dessert with mint leaves and a few raspberries and blueberries.
Подавайте воздушный творожный мусс в креманках или на фарфоровых блюдцах. Украсьте десерт листочками мяты и несколькими ягодами малины и голубики.