Prepare ingredients for raspberry jelly using pectin. Thaw the raspberries. Drain in a colander to allow excess liquid to drain. Tip: Pectin is already found in many fruits and berries. When creating jelly, you should select a specific type of pectin depending on the type of product. Apple pectin is suitable for preserves and jams, NH pectin is suitable for creating berry and fruit layers, FX58 pectin is for milk or sour cream jellies.
Подготовьте продукты для малинового желе на пектине. Малину разморозьте. Откиньте на дуршлаг, чтобы дать лишней жидости стечь. Совет: Пектин уже содержится во многих фруктах и ягодах. При создании желе следует подбирать конкретный вид пектина в зависимости от типа продукта. Яблочный пектин подходит для варенья и джемов, пектин NH — для создания ягодно-фруктовых прослоек, пектин FX58 — для молочных или сметанных желе.
Prepare the berries. Cover the raspberries with sugar for 10-15 minutes so that the berries release their juice. Place the resulting mass on the fire and simmer until the berries soften for 5-7 minutes. Place the raspberries in a sieve and grind through the wire rack, leaving all the seeds behind. Let the raspberry puree cool to 45-50 degrees. It is at this temperature that it is recommended to introduce any type of pectin.
Подготовьте ягоду. Засыпьте малину сахаром на 10-15 минут, чтобы ягода пустила сок. Полученную массу поставьте на огонь и проварите до размягчения ягод 5-7 минут. Откиньте малину на сито и перетрите через решетку, оставляя на ней все косточки. Дайте охладиться малиновому пюре до 45-50 градусов. Именно при такой температуре рекомендовано вводить любой вид пектина.
Prepare raspberry jelly. Mix pectin with 3 tbsp. l. (75 g) sugar and pour the mixture into the raspberry puree, stirring the syrup with a whisk. Bring to a boil. After 3 minutes, remove the raspberries from the stove, pour into bowls and let them cool. Pectin begins to show its effect when cooled. After 5-7 hours, the jelly will finally stabilize and take on a jelly-like consistency.
Приготовьте малиновое желе. Смешайте пектин с 3 ст. л. (75 г) сахара и всыпьте смесь в малиновое пюре, помешивая сироп венчиком. Доведите до кипения. Через 3 минуты снимите малину с плиты, разлейте по креманкам и дайте им охладиться. Пектин начинает проявлять свое действие при охлаждении. Через 5-7 часов желе окончательно стабилизируется и примет желеобразную консистенцию.
Serve raspberry jelly chilled and top with fresh raspberries.
Подавайте малиновое желе в охлажденном виде, украсив сверху свежими ягодами малины