Prepare food for bozbash. Rinse the chickpeas, cover with cold water and leave for 4-5 hours. Then drain the water and dry the peas. Wash the beef, dry it and cut into medium pieces. Peel the potatoes and cut them in half lengthwise. If the tubers are large, then in quarters. Wash the tomatoes, cut into small cubes. Peel the onion and chop finely. Chop the greens. Tip: While soaking, chickpeas may make slight clicking noises that can be heard even through the water. If these sounds bother you, you can put the chickpeas in a cold oven - the clicks will not be heard behind the hermetically sealed door.
Подготовьте продукты для бозбаша. Нут промойте, залейте холодной водой и оставьте на 4-5 часов. Затем воду слейте, горох обсушите. Говядину вымойте, обсушите и нарежьте средними кусками. Картофель очистите и нарежьте вдоль пополам. Если клубни крупные, то четвертинками. Помидоры помойте, нарежьте небольшими кубиками. Лук очистите от шелухи и мелко порубите. Измельчите зелень. Совет: Во время замачивания нут может издавать легкие щелчки, которые слышны даже через воду. Если эти звуки мешают, можно переставить нут в холодную духовку — за герметично закрытой дверцей щелчков не будет слышно.
Fry the meat. Heat the butter in a frying pan over high heat. Add beef and fry for 5 minutes, stirring. As soon as almost all the excess liquid has evaporated from the pan and the first brown spots appear on the meat, add the onion. Fry everything together for 10-15 minutes until the meat is golden brown.
Обжарьте мясо. В сковороде на сильном огне разогрейте сливочное масло. Выложите говядину и жарьте 5 минут, помешивая. Как только из сковороды испарится почти вся лишняя жидкость и на мясе появятся первые румяные пятнышки, добавьте лук. Обжарьте все вместе 10-15 минут, пока мясо не покроется золотистой корочкой.
Add chickpeas. Transfer the meat to the pan. Add chickpeas, salt and pepper, add turmeric. Stir. Pour in hot water and bring to a boil. Cook over low heat at a low simmer for about 30-40 minutes until the beef is cooked through.
Добавьте нут. Переложите мясо в кастрюлю. Всыпьте нут, посолите, поперчите, добавьте куркуму. Перемешайте. Влейте горячую воду и доведите до кипения. Варите на небольшом огне при слабом кипении около 30-40 минут до готовности говядины.
Finish cooking. Add potatoes and tomatoes to the soup. Cook the bozbash, stirring occasionally, for another 15-20 minutes until the potatoes are ready. Remove the finished soup from the heat and let it brew under the lid for 20-25 minutes.
Завершите приготовление. В суп выложите картофель с помидорами. Варите бозбаш, периодически помешивая, еще 15-20 минут до готовности картофеля. Готовый суп уберите с огня и дайте настояться под крышкой 20-25 минут.
Pour the beef bozbash with chickpeas into plates, sprinkle with chopped parsley or cilantro and serve.
Разлейте бозбаш из говядины с нутом по тарелкам, посыпьте рубленой зеленью петрушки или кинзы и подайте к столу.