Peel the onion and chop it on a grater or in a blender. Pour boiling water over grape leaves. Carefully separate from each other and cut off the roots. Boil the rice in salted water until half cooked for 15 minutes. Tip: the leaves of dark grape varieties have a sharper taste and are tougher, while light varieties have a delicate sour taste and flexible leaves.
Лук почистите, измельчите на терке или в блендере. Обдайте виноградные листья кипятком. Осторожно отделите друг от друга, срежьте корешки. Отварите рис в подсоленной воде до полуготовности в течение 15 минут. Совет: листья темных сортов винограда резче на вкус и жестче, у светлых сортов вкус с нежной кислинкой и гибкие листья.
Prepare the base for dolma. Mix the minced meat with rice, onion, salt, pepper, dried cilantro, oregano, and basil. Dilute the tomato paste in 200 ml of water and pour into the minced meat. Mix everything thoroughly.
Приготовьте основу для долмы. Смешайте фарш с рисом, луком, солью, перцем, сушеной зеленью кинзы, душицы, базилика. Разведите томатную пасту в 200 мл воды и влейте в фарш. Все тщательно перемешайте.
Form the cabbage rolls. Place the grape leaf on the work surface, vein side up, and spoon about 1 tsp onto the base. minced meat. Carefully wrap the minced meat into a small package. Place the dolma in a circle in tight rows. Fill with water so that it completely covers the packages. Cover the dish with an inverted plate so that the dolma does not move during cooking. Cover the pan with a lid and place over medium heat. When the water boils, reduce the heat to low and simmer the dish for 30 minutes until the meat is cooked.
Сформируйте голубцы. Разместите виноградный лист на рабочей поверхности прожилками вверх и выложите на его основание примерно 1 ч.л. фарша. Аккуратно заверните фарш в виде маленького свертка. Сложите долму в кастрюлю по кругу плотными рядами. Залейте водой так, чтобы она полностью покрывала свертки. Накройте блюдо перевернутой тарелкой, чтобы во время варки долма не двигалась. Закройте кастрюлю крышкой и поставьте на средний огонь. Когда вода закипит, убавьте огонь до минимального и тушите блюдо 30 минут до готовности мяса.
Serve grape cabbage rolls with matsoni sauce with crushed garlic.
Подавайте виноградные голубцы с соусом из мацони с толченным чесноком.